Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W .) 'nın sperma ve yumurta kalitesinin dölverimi üzerine etkisi - Koprucu, Kenan; Gür, Seyfettin (My University, 1999)
Bu çalışma, anaç gökkuşağı alabalıklarının spermatolojik özellikleri, yumurta sayısı ve yumurta çapının döl verimi ile ilişkisini belirlemek, gözlenme zamanı ve larva çıkış süresini tespit etmek amacıyla yapıldı. Araştırmada pelet yemle beslenen 20 erkek ve 20 dişi olmak üzere toplam 40 adet, dört yaşında, anaç gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W.) kullanıldı. Yirmi erkek alabalıktan sağılan ortalama sperma miktarı 16.25±1.54 mi, sperma pH'sı 7.310.05, spermatozoit motilitesi %81, spermatozoit yoğunluğu 11.43il.23xl09/ml olarak tespit edildi. Yirmi dişi alabalığın ortalama yumurta sayısı 2167185, yumurta çapı 4.810.2 mm olarak bulundu. Kuru sağım metoduna göre sağılan yumurtalar, tekne tipi kuluçka teknelerine yerleştirildi. Su sıcaklığı 10.8+0.2 °C olan teknelerdeki yumurtaların ortalama gözlenme süresi 19.210.19 gün, yumurtadan larvaların çıkış süresi 33.15 gün vedölverimi %83.1 olarak belirlendi. Sonuç olarak, sperma miktarı ile spermatozoit motilitesi (p<0.05), yumurta sayısı ile yumurta çapı (p<0.05) ve sperma miktarı ile yoğunluğu arasında negatif yönde önemli bir ilişkinin (p<0.01) bulunduğu, diğer parametreler arasındaki ilişkinin ise önemsiz (p>0.05) olduğu tespit edildi.
Keywords: Yumurta kalitesi; döllenme gücü; balık yumurtası; spermatozoa; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; sperm kalitesi