Double trizomiye (48,XXX,+21) sahip Down sendromlu bir çocuk: Olgu sunumu - Kara, Murat; Kargün, Kürşat; Köse, Halil; Aygün, Abdullah Denizmen; Şen, Aşkın (My University, 2013)
Double trizomi, iki sayısal komozom anomalisinin birlikte bulunmasıdır. Bu olguların çoğu spontan düşükle sonuçlandığından nadir görülen bir durumdur. Double trizomi, genellikle ya birinci veya ikinci mayoz bölünme sırasında non-disjunction sonucu ortaya çıkar. Trizomi 21 olarakta bilinen Down sendromu, en yaygın kromozomal anöploidisi ve mental retardasyonun da en sık genetik nedenidir. Down sendromu ön tanısıyla laboratuarımı- za gönderilen olguya, konvansiyonel sitogenetik teknikler ile incelemesi yapıldı. Olgunun karyotipi, 48, XXX+21 olarak tespit edildi. Ailenin sitoge- netik incelemesi normaldi. Bu çalışmada nadir görülen double trizomi olgusunu tartışmayı ve daha önceki çalışmalarla sonuçlarımızı karşılaştırmayı amaçladık.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji