STACHYS LAVANDULİFOLİAVAHL.(TÜYLÜ ÇAY) BİTKİSİNİN MORFOLOJİK VE UÇUCU YAĞ VARYASYONUN ARAŞTIRILMASI - BOZKURT, ASLI (Fırat Üniveristesi, 2019)
Çalışmamızda, Lamiaceae (Labiatae) familyasına ait Stachys lavandulifolia Vahl. bitkisi Haziran 2019 tarihlerinde yedi farklı lokasyonlardan toplanmış, elde edilen örnekler morfolojik ve kimyasal yönden incelenmiştir. Bu bitki örneklerinin toprak üstü kısımlarından uçucu yağları elde edilmiştir. Uçucu yağların kalitatif ve kantitatif kompozisyonu GC ve GC-MS (Gaz kromatografisi- Kütle spekrometrisi) sistemi kullanılarak belirlenmiştir. Toplanan örneklerin habitat özellikleri belirlenerek literatür bilgileri ile karşılaştırılmıştır. Uçucu yağ kimyasal sonuçları da literatür ile karşılaştırılıp sonuçlar kemotaksonomik yönden tartışılmıştır. İncelenen Stachys lavandulifolia' nın Elazığ ve çevresindeki popülasyonlarından alınan örnekler üzerinde yapılan morfolojik/ morfometrik çalışmalar ile kimyasal uçucu yağ analizleri arasında çok fazla farklılık saptanmamış olup, genel anlamda morfolojik karakterlerin Türkiye florasındaki diskripsiyonla örtüştüğü ve uçucu yağ analizleri arasında da bazı kalitatif ve kantitatif farklılıklar saptanmıştır. Anahtar Kelimeler:Uçucu Yağ, Uçucu Yağ, Stachys L.,Tüylü Çay

In this study, Stachys lavandulifolia Vahl. plant belonging to Lamiaceae (Labiatae) family was collected from 7 different locations in June 2019 and the samples obtained were examined in view of morphology and chemical. Essential oils of these plant specimens were obtained from above ground parts. The qualitative and quantitative composition of essential oils was determined by using GC and GC-MS (Gas chromatography-Mass spectrometry) system. The habitat characteristics of the species were determined and compared with the literatures. Essential oil results were also compared with the literature and the results were discussed chemotaxonomically. There is not much difference between the morphological / morphometric studies of the samples taken from Elazığ and surroundings populations of Stachys lavandulifolia and chemical essential oil analyzes and general morphological characters coincide with discription of the flora of Turkey and also some quantitative and qualitative differences were found in essential oil analyzes. Key Words: Essential Oil, Essential Oil, Stachys L., Hairy Tea
Investigation of the morphological and essential oil variation of Stachys lavandulifoliavahl.(hairy tea)
Keywords: Biyoloji