BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULLARINDA OKUYAN BAYAN ÖĞRENCİLERİN OKUMA ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ (FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ) - Karataş, Özgür; Korkmaz, Murat; Hacıcaferoğlu, Serkan; Atalay, Ahmet; Yücel, Ali Serdar (My University, 2015)
Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde özellikle üniversite öğrencilerinin kazanması gereken en önemli becerilerden biride kuşkusuz sürdürülebilir okuma alışkanlığıdır. Özellikle kitleleri etkisi altına alan ve gittikçe büyüyen bir sektör haline gelen spor alanında eğitim alan bayan öğrencilerin bu alanda donanımlı ve verimli olmaları ile daha etken konuma gelmelerinde okuma alışkanlığı kazanmalarının önemli olduğu söylenebilir. Bu bağlamda Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okuyan bayan öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarının belirlenmesi ve bazı değişkenler açısından farklılıkların ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Fırat Üniversitesi B.E.S.Y.O.da okuyan toplam 280 bayan öğrenci, örneklemi ise rastgele yöntemle seçilmiş toplam 177 bayan öğrenci oluşturmaktadır. Veriler SPSS 17.0 programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde) kullanılmıştır. Niteliksel kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların çoğunluğunun (% 56,7) okumaya günde yarım saatten daha az zaman ayırdıkları, % 66,7'sinin kütüphanelere nadiren gittikleri ve % 64,4'ünün üniversite öncesi eğitimleri süresince kendilerine okuma alışkanlığı kazandırılmadığı düşüncesinde oldukları belirlenmiştir. Ayrıca bölüm, sınıf ve gelir durumuna göre okuma süresi, son bir yıl içinde okunan kitap sayısı, günlük televizyon izleme süresi, öncelikli satın alma tercihi ve kütüphaneye gitme sıklığı gibi bazı değişkenlere göre farklılıklar olduğu saptanmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri