Crucifer’den Endemik Bir Tür Olan Hesperis isatidea (Boiss.) D.A. German & Al- Shehbaz Üzerine Taksonomik Notlar - Güngör, Alev; Doğan, Gülden; Kıran, Yaşar; Evren, Harun (My University, 2018)
Bu çalışmada, Anadolu endemiği Hesperis isatidea (Boiss.) D.A. German & Al-Shehbaz taksonomik açıdan incelenmiştir. Son yapılan düzenlemelere göre Tchihatchewia cinsi Hesperis cinsi ile sinonim olup, Tchihatchewia isatidea Boiss. türü Hesperis isatidea olarak kabul görmüştür. Çok yıllık ya da 2 yıllık otsu bir bitki olan inceleme materyalinde, gövde basit, çatalsı, nadiren de çok dallanmış durumda olup, içi boş ve tüylüdür. Taban, gövde ve üst yapraklar farklı görünüm ve büyüklük arz eder. Yaprakların üst yüzeyinde beyaz, basit, nadiren çatalsı tüyler yer alır. Alt yüzeyde ise tüy yoğunluğu azalmaktadır. Çiçek durumu bileşik salkımdır. Stomalar amfistomatik tip olup, yaprağın her iki yüzeyinde de yer almaktadır. Polen tipi trikolpat, ornemantasyonu granülat, polen şekli ise subprolat’tır. Kromozom sayısı 2n=14 (x= 7)’tür.
Keywords: Morfoloji; Anatomi; Palinoloji; Karyoloji; Hesperis isatidea