Homeopatiyle Sağlıklı Kalmak - İlhan, Fulya (My University, 2018)
Homeopatik remedilerin immün sisteme etkilerini araştıran makaleler incelenerek söz konusuetkinin bilimsel ve görsel verilerle ortaya konulmasıdır. Homeopati, insanı bir bütün olarakgören holistik bir tedavi metodudur. Homeopati hastalığı fiziksel, ruhsal, zihinsel ve duygusal boyutlarıolan bir bütün olarak görmekte ve buna yönelik tedavi vermektedir. Vücudun kendi kendiniiyileştirmesine yardım ederek genel iyileşmeyi sağlamaya çalışmaktadır. Bu amaçla, kaynağınıdoğadan alan homeopatik remediler kullanılmakta ve günümüzde tanımlanmış 4.000'e yakın remedibulunmaktadır. Homeopatik ilaçların özünde bitkiler, mineraller, elementler bulunmaktadır. Remediler,maddelerin enerji verici özelliklerinden faydalanarak vücuttaki uyum ve dengeyi tekrarsağlamakta, savunma ve iyileşme sistemlerini güçlendirmekte; bir başka deyişle kişinin yaşama gücünüharekete geçirmektedir. Remediler hastanın kendi gücüyle çalıştığı için yan etkisizdir; bebeklerde,gebelelerde ve yaşlılarda güvenle kullanılabilmektedir. Homeopati, yaşam enerjisinigüçlendirerek tedavi sağlamakta, yani immün sistem üzerinden etki etmektedir. Homeopatiklerinimmün sistem üzerine etkilerini kanıtlayan çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Tümör mikroçevresindekibaskılayıcı yanıtın homeopatiyle düzeltilebileceğini doğal öldürücü hücre aktivitesinin ve Abbağımlı hücresel sitotoksisitenin ve kompleman yanıtının arttığı kanıtlanmıştır. Remediler makrofajlarınfagositik gücünü artırmada etkili olabilmektedirler. Lenfositleri uyararak sitotoksik etkileriniartırmaktadırlar, özellikle de tümör nekrozis faktör-alfa ve interferon-gama üretimleri arttığıgözlenmiştir.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp