YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞU OLAN HASTALARDA HİPOKAMPUS VE AMİGDALA HACİMLERİ VE KLİNİK DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİ - TEMİZKAN, ABDULĞANİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) tanı özellikleri iyi belirlenmiş, anksiyete bozuklukları içerisinde sınıflandırılan ve üzerinde önemle durulmuş bir psikiyatrik bozukluktur. Son yıllarda yaygın anksiyete bozukluğu hastalarında yapılan nörogörüntüleme çalışmalarında, hastalığın belirleyici belirti ve bulguları ile ilişkili olması muhtemel anormallikler saptanmıştır. Bu çalışmada, yaygın anksiyete bozukluğunun etyopatogenezini daha iyi anlayabilmek için hastalarda amigdala ve hipokampustaki morfometrik değişikliklerin araştırılması amaçlandı. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre YAB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 20 hasta ile 20 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve SCID-I uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak amigdala ve hipokampus bölümlerinin volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Yaygın anksiyete bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontroller arasında amigdala volümleri açısından fark gözlenmezken, hasta grubunda sol hipokampus hacmi sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı sayılabilecek ölçüde büyük bulundu ve sol hipokampus hacimleri ile BAÖ puanları arasında ters korelasyon izlendi. Amigdala ve hipokampusun hem hastalığın patofizyolojisi hem de klinik seyri ile ilişkisinin olabileceği söylenebilir. Bu bölgelerin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmaların daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşılmasını sağlayabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Yaygın anksiyete bozukluğu, Volüm, Amigdala, Hipokampus, MRG

Generalized anxiety disorder (GAD) is a psychiatric disorder whose properties of diagnosis were well-determined, can be classified in anxiety disorders. Recently, in neuroimaging studies, some abnormalities that may be related to the signs and symptoms of the disease have been shown. In this study; it has been aimed to investigate the morphometric alterations of amygdala and hippocampus in GAD patients for understanding the pathophysiology. The study comprised 20 GAD patients who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with GAD according to the criteria of DSM-IV and 20 healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form, Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale and SCID. The volumetric measurements of amygdala and hippocampus was performed on patients and control group by using MRI. For the left and right amygdala volumes and right hippocampus volumes there were no differences between the patients and healthy controls while the patients group had greater left hippocampus volumes compared with healthy controls and there was reverse corelation between beck anxiety scale points and left hippocampal volumes. This can be considered hippocampus has a relationship with both pathophysiology and clinical course of the disease. Our study suggested that the investigations which use together the imaging technique that examine the functional qualifications of this area and the tests research the cognitive functions, make us to provide to reach more important and effective results. Key Words: Generalized anxiety disorder, Volume, Amygdala, Hippocampus, MRI
Amygdala and hippocampal volumes in patient with generalized anxiety disorder and relationship with the clinical variabilities
Keywords: Psikiyatri