THERANOSTİK YAKLAŞIMLAR İÇİN METAL OKSİT NANOPARTİKÜLLERİNİN SÜLFONAMİD TEMELLİ SCHİFF BAZLARI İLE ENKAPSÜLASYONU VE KARAKTERİZASYONU - YILDIZ, CELİL (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu tez çalışmasında, metal oksit nanopartiküllerinin kontrollü koşullar altında sentezi gerçekleştirilmiş ve elde edilen nanopartiküllerin sülfonamid türevli capping ajanları ile yüzey modifikasyonu yapılmıştır. Çalışmanın temel amacı, nanopartikül sentez parametrelerinin ve yüzey modifikasyonunun yapısal, fizikokimyasal ve yüzey özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Sentezlenen nanopartiküllerin kristal yapıları, faz saflıkları, morfolojik özellikleri ve yüzey kimyaları; X-ışını kırınımı (XRD), Fourier dönüşümlü kızılötesi spektroskopisi (FT-IR), nükleer manyetik rezonans (NMR), taramalı elektron mikroskobu (SEM-EDX) ve zeta potansiyel analizleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Yüzey modifikasyonunun nanopartikül stabilitesi, aglomerasyon davranışı ve yüzey yükü üzerindeki etkileri ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, kullanılan capping ajanlarının nanopartikül yüzeyine başarılı bir şekilde bağlandığını ve bu modifikasyonların parçacık boyutu, kristal düzen ve yüzey özellikleri üzerinde belirgin değişimlere yol açtığını göstermektedir. Yüzey kaplamalarının, nanopartiküllerin dispersiyon kararlılığını artırdığı ve farklı yüzey kimyalarının elde edilmesine olanak sağladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, metal oksit nanopartiküllerinin kontrollü sentezi ve yüzey modifikasyonu süreçlerinin, yapısal ve fizikokimyasal özelliklerin ayarlanmasında etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen verilerin, metal oksit nanopartiküllerinin farklı teknolojik ve malzeme temelli uygulamalara yönelik geliştirilmesinde temel bir referans oluşturması beklenmektedir.

In this thesis, metal oxide nanoparticles were synthesized under controlled conditions, and the surface modification of the obtained nanoparticles was carried out with sulfonamide-derived capping agents. The main aim of the study is to investigate the effects of nanoparticle synthesis parameters and surface modification on structural, physicochemical, and surface properties. The crystal structures, phase purities, morphological properties, and surface chemistries of the synthesized nanoparticles were characterized using X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), nuclear magnetic resonance (NMR), scanning electron microscopy (SEM-EDX), and zeta potential analyses. The effects of surface modification on nanoparticle stability, agglomeration behavior, and surface charge were evaluated in detail. The findings show that the capping agents used successfully bonded to the nanoparticle surface, and these modifications led to significant changes in particle size, crystal arrangement, and surface properties. It has been determined that surface coatings increase the dispersion stability of nanoparticles and allow for the achievement of different surface chemistries. In conclusion, this study reveals that controlled synthesis and surface modification processes of metal oxide nanoparticles are effective in adjusting their structural and physicochemical properties. The obtained data are expected to form a fundamental reference in the development of metal oxide nanoparticles for different technological and material-based applications.
Encapsulation and characterization of metal oxide nanoparticles with sulfonamide-based Schiff bases for theranostic approaches
Keywords: Biyoteknoloji