Cilt Kanseri Görüntüleri Kullanılarak Eğitilen EfficientNet-B3 Mimarisinde Hiperparametre Seçiminin Sınıflandırma Performansına Etkisinin İncelenmesi - Karli, Ahmet Bahadır; Kaya, Buket (My University, 2024)
Bu çalışmada cilt kanserini tespit etmek için derin öğrenme tekniklerini kullanan EfficienNetB3 gibi mimarilerin performanslarını görmek için cilt lezyonlarını içeren HAM10000 veri seti ile çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada derin öğrenmede, öğrenme oranının görüntü sınıflandırmada kullanılan evrişimli sinir ağlarını kullanan mimariler üzerindeki etkisini görmek için uygulamalar yapılmıştır. Bu uygulamalar öğrenme oranının, veri setinin büyüklüğü ve çeşitliliği ve eğitimde kullanılan görüntü sayıları ile birlikte artırılmış görüntü sayılarının hem sınıflandırmadaki başarıya hem de eğitim için geçen süreye etkisini görmek amacıyla yapılmıştır. Mimari olarak EfficientNetB3 ve veri seti olarak ta Kaggle platformunda açık erişimi olan HAM10000 veri seti kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda, mümkün olduğu kadar artırılmış görüntü kullanmadan ve her bir hastalık sınıfına ait 600 görüntü olacak şekilde, 0,002 öğrenme oranı ve 10 yerine epoch 15 alınarak beşinci uygulamada en yüksek 0.8234 doğruluk performansı elde edilmiştir.
Keywords: Derin öğrenme; Evrişimli sinir ağı (ESA); öğrenme oranı; HAM10000; cit kanseri