Bir besi sığırında nefrolitiazis olgusu - Kızıl, Ömer; Han, M.cengiz; Baydar, Ersoy (My University, 2008)
Çalışmanın materyalini Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği’ne iştahsızlık, sancı ve kabızlık şikayetleriyle getirilen 1 yaşındaki, erkek, Holştayn ırkı bir besi sığırı oluşturmuştur. Hayvanın klinik muayenesinde ağrılı ve kanlı idrar yaptığı, hafif derecede timpanik olduğu ve sancı semptomları gösterdiği belirlenmiştir. Laboratuvar analizleri ve sağ açlık çukurluğundan yapılan ultrasonografik muayene sonucunda nefrolitiazis tanısı konulmuştur.
Keywords: Böbrek hastalıkları; sığır; ultrasonografi; teşhis; ultrasonik teşhis; nefrolitiyazis; besi sığırı