Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)'nda curcuminin bazı antioksidan parametreler üzerine etkisi - Yonar, Serpil Mişe; Yonar, M. Enis; Yöntürk, Yassir (My University, 2014)
Bu çalışmada; curcuminin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)'nda bazı antioksidan parametrelere etkisi incelendi. Curcuminin 10, 20 ve 40 mg/kg yem miktarları 21 gün süreyle balıklara verildi. Deneme sonunda balıklardan karaciğer, böbrek ve dalak örnekleri alındı. Bu dokularda malondialdehit (MDA) ve redükte glutatyon (GSH) düzeyi ile glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon redüktaz (GR) ve glutatyon S-transferaz (GST) enzim aktiviteleri incelendi. Curcumin uygulanan balıklarda MDA düzeyinin düştüğü, GSH-Px, GR ve GST aktiviteleri ile GSH düzeyinin ise arttığı belirlendi (p<0.05).

In this study, the effect of curcumin on some antioxidant parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) were examined. The amounts of 10, 20 and 40 mg curcumin for per kg diet were given to fish for 21 days. At the end of this period, liver, kidney and spleen samples were taken from the fish. Malondialdehyde (MDA) and reduce glutathione (GSH) level, glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione reductase (GR) and glutathione S transferase (GST) enzyme activities were investigated in these tissues. It was found that the MDA level decreased, while the GSH-Px, GR and GST enzyme activities and the GSH level increased in the fish applied curcumin (p<0.05).
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Gökkuşağı alabalığı; Curcumin; Oksidatif stres; Antioksidan sistem; Rainbow trout; Oxidative stress