MAJÖR DEPRESİF HASTALARDA TEDAVİ ÖNCESİ VE SONRASI NESFATİN-1, NİTRİK OKSİT VE GHRELİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ALGÜL, SERMİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu çalışmada; Efexor alan majör depresif hastalarda tedavi öncesi ve sonrası ile kontrol gruplarında kolesterol, LDL, HDL, trigliserit, glukoz gibi biyokimyasal parametreler ile total, açile ve desaçile ghrelin, nesfatin-1 ve nitrik oksitin serum konsantrasyonları ölçülmüş, ghrelin ve nesfatin-1'in kilo alımı korelasyonları ve nitrik oksitin bu parametrelerle olan ilişkisi belirlenmiştir.Efexor verilen majör depresif 20 hastadan, 2 ay süren tedavileri boyunca tedavi öncesinde ve sonrasında ve bu hastaların BMI'larıyla eşleştirilmiş 40 sağlıklı kontrolden açlık kan örnekleri alındı. Majör depresif hastalara 2 ay boyunca günde bir kez 225 mg Efexor verildi. Kan açile ve desaçile ghrelin ile nesfatin-1 konsantrasyonları ELISA, nitrik oksit ise Griss reaksiyonu ile spektrofotometrik olarak ölçüldü.Açile ghrelin ve desaçile ghrelin düzeyleri; tedavi öncesi ve sonrası hasta grubunda, kontrol grubuna göre düşük ve anlamlı; tedavi sonrası hasta grubunda, tedavi öncesine göre düşük fakat anlamsız bulundu.Nesfatin-1 major depresif hastalarda ilk defa ölçülmüştür. Tedavi öncesinde en yüksek, tedaviyle azalmakla birlikte kontrol grubundan belirgin derecede yüksek olduğu tespit edildi. Nesfatin-1 düzeyi, tedavi öncesi ve sonrası hasta grubunda, kontrol grubuna göre yüksek ve anlamlı; tedavi sonrası hasta grubunda da, tedavi öncesine göre düşük ve anlamlı bulundu.Nitrik oksit düzeyi, tedavi öncesinde en düşük, tedaviyle artış göstermesine rağmen, kontrolden önemli derecede düşük bulundu. Tedavi öncesi ve sonrası hasta grubunda, kontrole göre, düşük ve anlamlı; tedavi sonrası hasta grubunda da, tedavi öncesine göre, yüksek, fakat anlamsız bulundu.Kolesterol, LDL, trigliserit ve glukoz düzeyleri tedavi sonrası hasta grubunda en yüksek, kontrol grubunda en düşük olarak ölçülmüştür. HDL en yüksek kontrol grubunda, en düşük tedavi öncesi hasta grubunda ölçülmüştür.Bu veriler, azalmış ghrelin ve artmış nesfatin-1 düzeylerinin majör depresif hastalarda kilo alımıyla ilgili olabileceğini ve bu hastalığın teşhisinde etkili iki parametre olarak kullanılabileceğini göstermektedir.Sonuç olarak da bu hasta grubu için en uygun ilaç tedavisi seçilirken; nesfatin-1 ve ghrelin düzeylerini düşüren, nitrik oksit düzeyini yükselten ilaçlar seçildiği takdirde, iyileşme oranının yüksek olacağı söylenebilir.Anahtar Kelimeler: Depresyon, Nesfatin-1, Nitrik Oksit, Ghrelin, Efexor, Venlafaksin

In this study, some biochemical parameters such as cholesterol, LDL, HDL, tryglyseride, glucose; serum concentrations of acyle and desacyle ghrelin, nesfatin-1 and nitrik oxide have been measured in major depressive patients, taking Efexor, before and after treatment and with control groups, and its relation with ghrelin and nesfatin-1?s correlation of weight gain and relationship of nitric oxide are determined.Hunger blood samples were taken from twenty major depressive patients before and after their treatments that lasted two months and also blood samples were taken from 40 healthy subjects whose BMI were matched with these patients?. 225 mg Efexor were given to major depressive patients once a day for two months.Blood ghrelin, acyle and desacyle, and nesfatin-1 concentration were measured using ELISA method. Nitric oxide levels were determined spectrophotometrecally using by the Griss reaction. There was a low but significant change in acyle ghrelin and desacyle ghrelin levels; before and after treatment group compared to the control group. However, there was a low but a non- significant change in the group after treatment compared to before treatment.Nesfatin-1 was measured for the first time in patients with major depressive. Despite nesfatin-1 level was determined to be highest before treatment, but it declined with treatment and it was still remarkably higher than the healthy subjects. There was high and significant change in nesfatin-1 level, before and after treatment group, compared with control group; and low but significant change found in after treatment patient group compared before treatment.Nitric oxide level was found to be lowest before treatment, and despite increase after treatment it was found significantly lower than the healthy subjects. While there was significantly low value in before and after treatment patient group compared to the to control, it was found high but not significantly change in after treatment patient group compared before treatment patient group.Cholesterol, LDL, tryglyseride and glucoz levels were found to be highest in after treatment patient group and were found lowest in control group. The highest HDL level was found in control group, lowest in before treatment patient group.These data shows that decreased ghrelin and increased nesfatin-1 level can be related to gaining weight in major depressive patients and can be used as two efficient parameters in the diagnosis of this illness.As a result, when chosing an appropriate drug therapy for these patient groups, it is extremely important to lead a decrease in ghrelin and nesfatin-1 and increase in nitric oxide levels, which can cause a markedly high level of recovery.Key words: Depression, Nesfatin-1, Nitric Oxide, Ghrelin, Efexor, Venlafaksin.
The investigation of nesfatin-1, nitric oxide and ghrelin levels in major depressive patients before and after treatment
Keywords: Biyoloji