Sitrik Asitle Modifiye Edilmiş Şeker Pancarı Küspesi ile Sulu Çözeltilerden Pb(II) ve Cd(II) Giderilmesi - Arslanoğlu, Hasan; Tümen, Fikret (My University, 2015)
Bu çalışmada, sitrik asitle modifiye edilerek aktifleştirilmiş şeker pancarı küspesi (MŞPK) ile sulu çözeltilerdenPb(II) ve Cd(II) iyonlarının giderilmesi üzerine başlangıç pHsı, MŞPK dozu, sıcaklık, metal iyonu başlangıçkonsantrasyonu ve temas süresi gibi parametrelerin etkileri kesikli deneylerle incelenmiştir. Deneysel kinetikverilerin yalancı II. mertebe modeline uyduğu ve aktivasyon enerjisinin Pb(II) ve Cd(II) adsorpsiyonu prosesleriiçin sırasıyla 20.68 ve 38.61 kj mol-1olduğu bulunmuştur. Artan sıcaklıkla başlangıç adsorpsiyon hızı artmaklaberaber adsorpsiyon etkinliği bir miktar azalmaktadır. Denge verilerinin Langmuir izotermine daha iyi uyduğuve Pb(II) ve Cd(II) adsorpsiyonu prosesleri için maksimum adsorpsiyon kapasitelerinin 25°Cde sırasıylayaklaşık 310 ve 115 mg g-1olduğu hesaplanmıştır. Termodinamik analizler Pb(II) ve Cd(II) adsorpsiyonuproseslerinin ekzotermik olduğunu (?HºPb= ?35.68 kj mol-1 , ?HºCd = ?21.19 kj mol-1) ve kendiliğinden gelişenkarakterde olduğunu göstermiştir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Çevre Bilimleri