Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten kan izolatı Klebsiella suşlarına karşı beta-laktamaz inhibitörlü antibiyotiklerin in-vitro etkinliği - Yakupoğulları, Yusuf; Toraman, Aşçı Zülal; Kizirgil, Ahmet (My University, 2004)
Kan kültürlerinden soyutlanan genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten Klebsiella suşlarında piperasilin-tazobaktam, sefoperazon-sulbaktam, tikarsilin-klavulanat, amoksisilin-klavulanat ve ampisilin-sulbaktamın in-vitro etkinliği E-test ile araştırılmıştır. 56 Klebsiella pneumoniae suşunun 35’inde (% 62.5) ve 21 Klebsiella oxytoca suşunun dokuzunda (% 43) çift disk sinerji yöntemi ile genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz saptanmıştır. Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz üreten bu suşların 21’i (% 48) piperasilin-tazobaktama, 20’si (% 45) sefoperazon-sulbaktama, beşi (% 11) tikarsilin-klavulanata, beşi (% 11) amoksisilin-klavulanata ve üçü (% 7) ampisilin-sulbaktama duyarlı bulunmuştur. Çalışılan antibiyotikler içinde, piperasilin-tazobaktam ve sefoperazon-sulbaktam duyarlılığı göreceli olarak daha yüksek olmakla birlikte, kan dolaşımı infeksiyonları gibi hayatı tehdit eden durumlarda, beta-laktamaz inhibitörlü antibiyotiklerin ancak çok az sayıdaki duyarlı suşlarda kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Beta-Laktamazlar; Anti-bakteriyel ajanlar; Mikrobiyal duyarlılık testleri; Kan; Klebsiella; Kültür ortamı