HOMOSİSTEİNİN RATLARDA PLAZMA VE DOKULARDAKİ OKSİDAN VE ANTİOKSİDAN SİSTEM İLE KORONER DAMARLARIN MORFOLOJİK YAPISINA ETKİSİ - YÜCE, ABDURRAUF (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışma, uzun süreli homosistein uygulanan ratlarda antioksidan enzim düzeylerinde ve koroner arterlerin yapısındaki değişimler ve bu değişimlere E vitamini ve melatoninin etkilerini araştırmak için yapılmıştır. Bu amaçla 40 dişi ve 40 erkek, toplam 80 Wistar albino rat 1. grup: kontrol (n=20, serum fizyolojik), 2. grup: homosistein (n=20, 0.71mg/kg homosistein), 3. grup: homosistein-melatonin (n=20, 0.71mg/kg homosistein - 1 mg/kg melatonin), 4. grup: homosistein-E vitamini (n=20, 0.71mg/kg homosistein - 125 mg/kg dl-a tokoferol asetat) gruplarına ayrılarak, 6 hafta her gün uygulanmıştır. Bütün gruplardaki tüm parametreler, erkek ratlarda dişi ratlardan daha fazla olmak üzere anlamlı (P<0,01) bulunmuştur. Plazma homosistein, MDA (Malondialdehit) ve doku MDA düzeyleri kontrol grubuyla karşılaştırıldığında 2. grup' da önemli derecede artmış (P<0,05, P<0,001), 3. ve 4. grup'da azalmıştır (P<0,001). Plazma SOD (Süperoksit dismutaz), GSH (Redükte Glutasyon), GSH-Px (Glutasyon Peroksidaz), Katalaz ve doku GSH, GSH-Px düzeyleri kontrole göre 2. grup ratlarda düşük (P<0,01), 3. grup ve 4. grup ratlarda ise yüksek (P<0,05) bulunmuştur. Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, 2. grup ratların koroner arter endoteliumunda dejenerasyonlar, hücre infiltrasyonu ve kalınlaşma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, homosistein uygulaması; plazma homosistein, MDA ve doku MDA düzeylerini artırırken, plazma SOD, CAT, GSH, GSH-Px vedoku GSH, GSH-Px düzeylerini azaltmıştır. Buna karşılık vitamin E ve Melatonin uygulamaları plazma homosistein, MDA ve doku MDA düzeylerini azaltırken, plazma SOD, CAT, GSH, GSH-Px ve doku GSH, GSH-Px düzeylerini artırmıştır. Anahtar Kelimeler: Aterosiklerozis, Homosistein, Melatonin, E vitamini, Rat

This study was conducted to investigate the changes in the levels of antioxidant enzyme and structure of coronary arteries in long-term homocysteine administired rats and to investigate the effects of vitamin E and melatonin on these changes. For this purpose, 40 male and 40 female Wistar albino rats were divided into 4 groups as; group 1 - control (n=20, normal saline), group 2 - homocysteine (n=20, 0.71mg/kg dl-homocysteine), group 3 - homocysteine-melatonin (n=20, 0.71mg/kg dl-homocysteine-1mg/kg melatonin), group 4 - homocysteine-vitamin E (n=20, 0.71mg/kg dl-homocysteine-125mg/kg dl-a tocopheryl acetate). Treatment drugs were injected to animals daily for 6 weeks. The parameters in all groups were significantly (P<0,001) higher in male rats than in female rats. Compared to control group, Levels of plasma homocysteine, MDA and tissue MDA significantly (P<0,05, P<0,001) increased in group 2, while significantly (P<0,001) decreased in groups 3 and 4. Compared to control group Levels of plasma SOD, GSH, GSH-Px, CAT and tissue GSH, GSH-Px significantly (P<0,001) decreased in group 2, whereas significantly (P<0,05) increased in groups 3 and 4. Degeneration, cell infiltration and thickness were determined in the endothelium of coronary artery of group 2 rats compared to the control group.In conclusion, administration of homocysteine caused an increase in the levels of plasma homocysteine, MDA and tissue MDA, while it caused a decrease in the levels of plasma SOD, CAT, GSH, GSH-Pxand tissue GSH, GSH-Px. On the other hand, administration of vitamin E and melatonin decreased the levels of plasma homocysteine, MDA and tissue MDA, while increasing the levels of plasma SOD, CAT, GSH,GSH-Px and tissue GSH, GSH-Px. Key Words: Atherosclerosis, Homocysteine, Melatonin, Vitamin E, Rat.
The effect of homocysteine on oxidant-antioxidant system in plasma and tissues, and on morphological structure of coronary vessels in rats
Keywords: Fizyoloji; Physiology