Hastanelerde Afet ve Acil Durumda Olay Yönetim Ekibinde Yer Alan Halkla İlişkiler Sorumlularının Farkındalık Düzeyleri - Albay, Ayşe (My University, 2025)
Sağlık kurumları yaşanan afet veya acil durumlarda sağlık hizmeti sunmakla kalmayıp aynı zamanda felaketin bilançosu hakkında iç ve dış paydaşlarını bilgilendirmektedir. Sağlık kurumlarında acil durumlarda bu görevi Hastane Afet ve Acil Durum Planında tanımlanan halkla ilişkiler sorumlusu yerine getirmektedir. Çalışmanın problemini ülkemizde son dönemde yaşanan deprem felaketlerinde hastane afet planlarında yer alan halkla ilişkiler faaliyetlerinin aktif şekilde uygulanmaması oluşturmaktadır. Bu problem çerçevesinde çalışmada afet ve acil durumlarda aktif rol alan üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kamu, özel ve üniversite hastanelerinde planda tanımlanan halkla ilişkiler sorumlularının bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve 2020 ile 2023 yıllarında yaşanan depremlerde hastanelerde gerçekleştirilen halkla ilişkiler faaliyetlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Halkla ilişkiler sorumlularının bilgi düzeyinin ölçülmesi için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış ve üç hastanenin halkla ilişkiler sorumlularına uygulanarak verilen cevaplar karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışma, hastane afet planında yer alan halkla ilişkiler süreçlerini değerlendirerek spesifik bir alana değinmesi açısından önem arz etmektedir. Çalışmada üç hastanenin halkla ilişkiler sorumlusunun plana ilişkin temel bilgi düzeylerinin yeterli olmadığı, acil durumlarda kısa sürede olayı yönetmeyi sağlamaya yarayacak olan acil durum kodlarına ilişkin bilgi düzeylerinin oldukça kısıtlı olduğu ve acil durum ve afetlerde hastane afet ve acil durum planına uygun bir halkla ilişkiler faaliyeti yürütmedikleri bulgularına ulaşılmıştır. Ulaşılan bulgulardan hareketle hastanelerde afet planında görevlendirilen halkla ilişkiler sorumlularının planda tanımlanan görev yetki ve sorumluluklarına hakim olmadığı, afet planına ilişkin bilgi düzeylerinin kısıtlı olduğu, yaşanan afetlerde halkla ilişkiler sorumlularının afet planı doğrultusunda faaliyet göstermediği ve üniversite ve kamu hastanelerinin halkla ilişkiler sorumlularının afet planına ilişkin bilgi düzeylerinin daha fazla olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Keywords: Halkla illişkiler ve Afet; Afet ve sağlık kurumları; hastane afet ve acil durum planı