AMRİNON VE SİLDENAFİL SİTRATIN AKUT MEZENTERİK İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARINDA BAKTERİYEL TRANSLOKASYONA ETKİSİ - GÖĞEBAKAN, ÖZKAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
I-ÖZETİskemi Reperfüzyon hasarında iki mekanizma sorumlu tutulmaktadır.Bunlardan birisi doku hipoksisi, diğeri ise ortama salınan serbest oksijenradikalleridir (SOR). Deneysel iskemi-reperfüzyon hasarında serbest oksijenradikalleri ve bakteriyel translokasyonun arttığı tesbit edilmiştir. Çalışmamızda Akutmezenterik iskemi-reperfüzyon hasarı sonucu oluşan bakteriyel translokasyona,hücre hasarına ve serbest oksijen radikallerine amrinon ve sildenafil sitratın etkisiniaraştırdık.Çalışmamızda ortalama ağırlıgı 250-300 gram olan 50 adet Wistar Albino cinsisıçan kullanıldı. Denekler 5 gruba ayrıldı. Grup 1'e herhangi bir işlem uygulanmadı.Grup 2'ye (kontrol grubu) 1cc Serum fizyolojik intraperitoneal verilip laparatomiyapılarak akut mezenterik iskemi oluşturuldu. Grup3'e iskemi öncesi intraperitonealolarak 50 mcg/kg Amrinon verildi. Grup 4'e iskemi öncesi intraperitoneal olarak0.05 mg/kg sildenafil sitrat verildi. Grup 5'e ise iskemi öncesi intraperitoeal olarak50 mcg/kg Amrinon ve 0.05 mg/kg Sildenafil Sitrat verildi. Kanda serbest oksijenradikalleri; nitrik oksit (NO), malondialdehit (MDA), myeloperoksidaz (MPO) veglutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri araştırıldı. Karaciger, dalak vemezenterik lenf nodundan (MLN) örnekler alınıp klasik doku kültüründe üreme olupolmadığına bakıldı. Kanda polymerase chain reaksiyonu (PCR) yöntemi ile bakteritranslokasyonu araştırıldı. Terminal ileumdan alınan örnekler histopatolojik olarakdeğerlendirildi. Tedavi verilen grup ile kontrol grubu karşılaştırıldığında amrinonverilen grupta biyokimyasal paremetrelerden MDA azalması ve GSH-Px artmasındaistatistiksel anlamlılık mevcut iken (p<0.05), MPO azalmasınada ve NO artmasındaistatistiksel anlamlılık mevcut değildi (p>0.05).Mikrobiyolojik paremetrelerdeistatistiksel anlamlılık mevcut iken (p<0.05). Histopatolojik olarakdegerlendirildiginde istatistiksel anlamlılık mevcut değildi (p>0.05). Sildenafilverilen gruplarda biyokimyasal, histopatolojik ve mikrobiyolojik sonuçlar kontrolgrubuna göre daha iyi idi ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05).Sonuç olarak amrinon ve sildenafil sitratın akut mezenterik iskemi-reperfüzyonhasarında hücresel hasarı, SOR ve bakteriyel translokasyonu azaltmada etkili olduğutesbit edildi.Anahtar kelimeler: Akut mezenterik iskemi-reperfüzyon hasarı, bakteriyeltranslokasyon, serbest oksijen radikalleri, sildenafil sitrat,amrinon.IX

II-ABSTRACTTHE EFFECT OF AMRINONE AND SILDENAFIL CITRATE TO BACTERIALTRANSLOCATIONIN ACUTE MESENTERIC ISCHAEMIA-REPERFUSIONINJURY.Two mechanisms are responsible in ischaemia -reperfusion injury. One of them iscell hypoxia and the other is reactive oxygen species (ROS). İn experimentalischaemia-reperfusion injury. Increase of ROS and bacterial translocation wereestabilshed. In our study we examined the effect of amrinone and sildenafil citrate toacute mesenteric ischaemia-reperfusion injury and bactreial translocation.We used 50 wistar Albino rats, which were have average 250-300 gram weight.They were divided into 5 groups. Nothing done to group 1. İn group 2 (controlgroup) 1cc saline solution was given intraperitoneally, laparotomy was done andacute mesenteric ischemia was performed. 50 mcg/kg amrinone was givenintraperitoneally to group 3 before the ischaemia. 0,05 mg/kg sildenafil citrate wasgiven intraperitoneally to group 4 before the ischeamia. 0,05 mg/kg sildenafil citrateand 50 mcg/kg amrinone were given intraperitoneally to group 5 before theischeamia. The activities of malondialdehyde (MDA), Myeloperoxidase (MPO),Glutathione peroxide (GSH-Px) and levels of ROS and Nitric Oxide (NO) in bloodwere examined. The examples were taken from liver, splein and mesenteric lenfoidnode and examined that the reproduction on classical tissue culture has occured ornot.Bacterial translocation was observed with PCR method. Samples taken fromterminal ileum were evaluated histopathologically. We compared the groups andMDA decrease and GSH-Px increase in the amrinone group were statisticallysignificant (p<0,05). The MPO decrease and NO increase were not statisticallysignificant (p>0,05). Microbiologic parameters were statistically significant(p<0,05). But histopathologic parameters weren?t statistically significant (p>0,05).The biochemical, histopathological and microbiological results were better than thecontrol group and statistically significant in the groups which were given sildenafilcitrate (p<0,05).As a result amrinone and sildenafil citrate were effective on decreasing cellinjury,ROS and bacterial translocation in acute mesenteric ischaemia-reperfusioninjury.Key word: Acute mesenteric ischaemia-reperfusion injury, bacterial translocation,ROS, amrinone, sildenafil citrate.X
The effect of amrinone and sildenafil citrate to bacterial translocationin acute mesenteric ischaemia-reperfusion injury
Keywords: Genel Cerrahi