SAVAŞ VE GÖÇ SÜRECİNDE SURİYELİ KADINLAR - Karakaya, Handan (My University, 2019)
Savaş ve beraberinde getirdiği göç sosyal ve ekonomik birçoksoruna kaynaklık etmektedir. Bu bağlamda Suriye Savaşı, ortayaçıkardığı sosyal ve ekonomik sorunlarla dünyanın gündemini meşguletmektedir. 2011 yılında başlayan ve hala zaman zaman şiddetlenerekdevam eden Suriye Savaşı, bireylerin, toplumların ve hatta dünyanınyaşamına etki etmeye devam etmektedir. Bu süreçte savaş ve savaşınortaya çıkardığı olumsuzluklardan en çok etkilenen kesimler olarakkadınlar ön plana çıkmaktadır. Kadınlar, dünya üzerinde ortaya çıkansavaşlarda mağdur olan kesimler arasında çocuklarla birlikte en önsıraları paylaşmaktadırlar. Sosyolojik, politik, kültürel ve ekonomiksonuçları olan savaş süreci toplumsal cinsiyet eşitsizliğiningörünürlüğünü de büyük oranda arttıran bir olgu olarak karşımızaçıkmaktadır.Bu çalışmada amaç, savaş sonucunda göç etmek durumundakalan kadınların bu süreçte maruz kaldıkları şiddet biçimlerini görünürkılmaktır. Bu bağlamda Elazığ’a gelen Suriyeli sığınmacı kadınlarınsavaş sırasında ve sonrasında yaşadıkları şiddet olayları, sosyal veekonomik sorunları ayrıntılarını görünür kılabilmek çalışmanın temelhedefidir. Bu amaçlarla çalışmamızda 12 Suriyeli kadın sığınmacıyladerinlemesine mülakat yapılarak nitel bir analiz yapılmıştır. Bulgular,savaş esnasında yaşanan şiddet, savaş sonrasında maruz kalınanşiddet ve şiddet sürecinde araçsallaşma kategorileri üzerinden analizedilmiştir.Nitel araştırma deseni ile tasarlanan bu çalışma, yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılarak derinlemesine mülakattekniği ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde sorulacak sorularınhazırlanmasında savaşta şiddet ve cinsel şiddet kavramları temelalınmıştır. Özel hayatın gizliliği ilkesi ve olabilecek her türden risk nedeniyle görüşme yapılan katılımcıların kişisel bilgilerine çalışmadayer verilmemiştir. Görüşmeler, genellikle sığınmacılarla ortak kararverilen buluşma alanlarında ve bir kısmının da evlerinde yarıyapılandırılmış soru formu aracılığıyla tercüman kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Görüşmeler esnasında ses kaydı için izin istenmişancak görüşmecilerin izni olmadığından dolayı ses kaydı yapılmamıştır.Her bir katılımcı ile ortalama olarak 1 (bir) saat görüşülmüştür.Görüşme esnasında kullanılan ifadeler not alınarak görüşmegerçekleştirilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Sosyal Çalışma; Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Kadın Araştırmaları