FIRAT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BÖLÜMÜ UYGULAMALI DERSLERİ VE SPORTİF ÇALIŞMALARININ 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN (ERKEK) SEÇİLEN FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK PARAMETRELERİNE ETKİSİ - KAYA, OKTAY (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmanın amacı, 1994-1995 öğretim yılında Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nde okuyan I. sınıf öğrencilerin uygulamalı dersler ve sportif çalışmalarının fiziksel ve fizyolojik bazı parametrelere etkisini bazı ölçüm ve test metotlarıyla araştırmak ve analiz etmekti. Bu amaca ulaşmak için I. sınıflara öğretim yılı başında ve sonunda aynı tür testler yapılırken grubu karşılaştırmak amacıyla; 1995-1996 öğretim yılında okumaya hak kazanmış yeni öğrencilerden bir kontrol grubu oluşturuldu. Toplam 90 öğrencinin 13 değişik fiziksel ve fizyolojik parametreleri ölçülerek, test edildi. Bulgular, 0,05 anlamlılık seviyesi esas alınarak üçlü varyans analizi istatistiksel metotu ile değerlendirildi. Çalışmanın sonunda aşağıdaki değerler elde edildi. Kontrol grubu yaş ortalaması 20.92 ± 2.60 iken, birinci sınıfların yaş ortalaması: 20.64 ± 1.81 idi. Kontrol grubu boy ortalaması: 173.74 ±7.18 cm. iken, denek grubu boy ortalaması: 177.53 ±7.18 cm. idi. Kontrol grubu kilo ortalaması: 66.22 ±6.10 kg. iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 68.85 ± 7.99 kg. ve 68.20 ± 7.26 kg. idi. Kontrol grubu vücut yağ % ortalaması: 10.13 ± 1.21 iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 12.48 ± 1.99 ve 11.29 ± 2.13 idi. Kontrol grubu istirahat nabzı ortalaması: 63.40 ± 6.18 atm/dk iken, denek grubu ilk ve son test grubu ortalaması: 70.20 ± 7.91 atm/dk ve 63.82 ± 5.99 atm/dk idi. Kontrol grubu büyük tansiyon ortalaması: 1 10.64 ± 6.50 mm/Hg iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 119.00 ± 7.93 mm/Hg ve 113.17 ± 4.87 mm/Hg idi. Kontrol grubu küçük tansiyon ortalaması: 62.22 ± 8.75 mm/Hg iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 72.16 ± 6.56 mm/Hg ve 60.37 ± 5.30 mm/Hg idi. Kontrol grubu aerobik güç ortalaması: 47.03 ± 5.81 ml/kg/dk iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 45.01 ± 4.95 ml/kg/dk ve 46.75 ± 3.63 ml/kg/dk idi. Kontrol grubu pençe kuvveti sağ el ortalaması: 43.15 ± 6.24 kg iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 42.20 ± 6.32 kg ve 42.30 ± 6.40 kg idi. Kontrol grubu anaerobik güç ortalaması: 106.09 ± 12.76 kg-m/sn iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 108.57 ± 12.73 kg-m/sn ve 104.02 ± 12.54 kg-m/sn idi. Kontrol grubu reaksiyon zamanı (el) ortalaması: 21.30 ±66 4.88 1/100 sn iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 19.20 ± 2.57 1/100 sn ve 20.69 ± 2.41 1/100 sn idi. Kontrol grubu esneklik ortalaması: 31.36 ± 6.15 cm. iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 27.90 ± 8.60 cm ve 26.25 ± 8.04 cm idi. Kontrol grubu 50 m. sürat ortalaması: 6.96 ± 0.43 sn. iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 7.48 ± 0.59 sn ve 7.40 ± 0.40 sn idi. Grupların fiziksel özelliklerinden yaş,boy ve ağırlıklarının yakın değerlerde oldukları belirlenmiştir.Dinlenik nabız bulgularında, kontrol grubunun değerlerinin daha iyi olduğu gözlenmiştir. Grupların sistolik ve diastolik basınç değerleri, normal sınırlar içerisindedir. Grupların aerobik güç değerlerinin mukayesesinde kontrol grubunun değerlerinin daha iyi bir seviyede max. V02 düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Grupların pençe kuvvetleri arasında benzerlik görülmüştür. Anaerobik güç değerleri arasında fark gözlenmemiştir. Grupların reaksiyon zamanı el değerlerinde ilk test değerlerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Esneklik değerleri mukayese edildiğinde kontrol grubu daha iyi bir seviyede görülmüştür. 50 m. sürat değerlerinde kontrol grubu daha iyibir seviyede görülmüştür. Denek grubunun aerobik güç, istirahat nabızı, vücut kompozisyonu, kan basıncı değerlerinde ilk ve son test ölçümleri olarak anlamlı farklılık bulunması uygulamalı dersler ile ders dışı spor etkinliklerinin fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerinde belirli bir düzeyde olumlu etkisinin bulunduğunu göstermektedir.66 4.88 1/100 sn iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 19.20 ± 2.57 1/100 sn ve 20.69 ± 2.41 1/100 sn idi. Kontrol grubu esneklik ortalaması: 31.36 ± 6.15 cm. iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 27.90 ± 8.60 cm ve 26.25 ± 8.04 cm idi. Kontrol grubu 50 m. sürat ortalaması: 6.96 ± 0.43 sn. iken, denek grubu ilk ve son test ortalaması: 7.48 ± 0.59 sn ve 7.40 ± 0.40 sn idi. Grupların fiziksel özelliklerinden yaş,boy ve ağırlıklarının yakın değerlerde oldukları belirlenmiştir. Dinlenik nabız bulgularında, kontrol grubunun değerlerinin daha iyi olduğu gözlenmiştir. Grupların sistolik ve diastolik basınç değerleri, normal sınırlar içerisindedir. Grupların aerobik güç değerlerinin mukayesesinde kontrol grubunun değerlerinin daha iyi bir seviyede max. V02 düzeyine sahip oldukları tespit edilmiştir. Grupların pençe kuvvetleri arasında benzerlik görülmüştür. Anaerobik güç değerleri arasında fark gözlenmemiştir. Grupların reaksiyon zamanı el değerlerinde ilk test değerlerinin daha iyi olduğu belirlenmiştir. Esneklik değerleri mukayese edildiğinde kontrol grubu daha iyi bir seviyede görülmüştür. 50 m. sürat değerlerinde kontrol grubu daha iyibir seviyede görülmüştür. Denek grubunun aerobik güç, istirahat nabızı, vücut kompozisyonu, kan basıncı değerlerinde ilk ve son test ölçümleri olarak anlamlı farklılık bulunması uygulamalı dersler ile ders dışı spor etkinliklerinin fiziksel ve fizyolojik parametreler üzerinde belirli bir düzeyde olumlu etkisinin bulunduğunu göstermektedir.

The purpose of this study was to measure the effects of sportiv activity and practical lessons of first year on some physical and physiological parameters of students. In the beginning of the 1994-1995 education year measurement and test was conducted in Fırat University P.E.S. To reach the this aim, pre-and post tests were applied first class students and students who just connected the department of the P.E.S. only one measurement was taken on them. 1 3 different physical and physiological parameters of "90" students were measured. 0.05 confidence level was used to compare the parameters. Variance analyze statistical techniques were used to compare the groups. At the and of this study following results were found. The mean age of the both groups were 20.92 ± 2.60 and 20.64 ± 1.81 respectively. The mean height of the control group was 173.74 ±7.18 cm. The mean pre and post height values of subject group were 177.53 ± 7.18 cm resoectively. The mean weight values of control group was 66.22 ±6.10 kg, the mean pre and post weight values of subject group were 68.20 ± 7.26 and 68.85 ± 7.99 kg respectively. The mean pre and post percent body fat values of subject group were 11.29 ± 2.13 and 12.48 ± 1.99, the mean percent body fat values of control group was 10.13 ± 1.21 respectively. The mean resting heat rate values of control group was 63.40 ±6.18 atm/dk, the mean resting heat rate values pre and post of subject group were 63.82 ± 5.99 and 70.20 ± 7.91 atm/dk respectively. The mean heigh blood pressure values of control group was 110.64 ± 6.50 mm/Hg, the mean pre and post heigh blood pressure of subject group were 113.17 ± 4.87 and 119.00 ± 7.93 mm/Hg respectively. The mean small blood pressure values of control group was 62.22 ± 8.75, the mean pre and post small blood pressure values of subjects group were 60.73 ± 5.30 and 72.16 ± 6.56 mm/Hg respectively. The mean aerobic power values of control group was 47.03 ± 5.81, the mean pre and post aerobic power values of subject group were 46.75 ± 3.63 and 45.01 ± 4.95 respectively. The mean hand grip values of control group was 43.15 ± 6.24 the mean pre and post hand grip68 values of subject group were, 42.20 ± 6.32 kg and 42.30 42.30 ±6.40 kg respectively. The mean anaerobic power values of control group was, 106.09 ± 12.76 the mean pre and post anaerobic power values of subject group were, 108.57 ± 12.75 and 104.02 ± 12.54 kg-m/sn respectively. The mean reaction time values of control group was, 21.30 ± 4.88 1/100 sn, the mean pre and post reaction time values of subject group were, 19.20 ± 2.57 and 20.69 ± 2.43 1/100 sn respectively. The mean flexibility values of control group was, 31.36 ± 6.15 cm, the mean pre and post flexibility values of subject group were, 27.90 ± 8.60 and 26.25 ± 8.04 cm respectively. The mean 50 m speed values of control group was, 6.96 ± 0.43 sn, the mean pre and post 50 m speed values of subject group were, 7.48 ± 0.59 and 7.40 ± 0.40 sn respectively. Ages, height and weight values of groups were similar. Resting heart hate values of the control group were better than subject group. Sistolic and diastolic blood pressure values of subject and control groups were in normal range. To compare the aerobic power, the max V02 results of control group was better than other group. Smilar results were found in groups hand grip values. There were nosignificant differences the values of anaerobic power in between groups. According to pre and post test results of founding subject groups, differences in the parameters of aerobic power, testing heart rate, percent body fat, blood pressure shows that doing sport activity and practical lessons in the physical andsport departmen effects the students physical and physiological parameters positively in certain level.68 values of subject group were, 42.20 ± 6.32 kg and 42.30 42.30 ±6.40 kg respectively. The mean anaerobic power values of control group was, 106.09 ± 12.76 the mean pre and post anaerobic power values of subject group were, 108.57 ± 12.75 and 104.02 ± 12.54 kg-m/sn respectively. The mean reaction time values of control group was, 21.30 ± 4.88 1/100 sn, the mean pre and post reaction time values of subject group were, 19.20 ± 2.57 and 20.69 ± 2.43 1/100 sn respectively. The mean flexibility values of control group was, 31.36 ± 6.15 cm, the mean pre and post flexibility values of subject group were, 27.90 ± 8.60 and 26.25 ± 8.04 cm respectively. The mean 50 m speed values of control group was, 6.96 ± 0.43 sn, the mean pre and post 50 m speed values of subject group were, 7.48 ± 0.59 and 7.40 ± 0.40 sn respectively. Ages, height and weight values of groups were similar. Resting heart hate values of the control group were better than subject group. Sistolic and diastolic blood pressure values of subject and control groups were in normal range. To compare the aerobic power, the max V02 results of control group was better than other group. Smilar results were found in groups hand grip values. There were nosignificant differences the values of anaerobic power in between groups. According to pre and post test results of founding subject groups, differences in the parameters of aerobic power, testing heart rate, percent body fat, blood pressure shows that doing sport activity and practical lessons in the physical andsport departmen effects the students physical and physiological parameters positively in certain level.
The Effects of practice courses and out door sports activities on Fırat University Physical Education and Sports Departments first class students selected physical and physiological parameters
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports