Siyasal Sosyalizasyon Sürecinde Sosyo-Ekonomik Faktörlerin Rolü - Yeşilorman, Mehtap (My University, 2006)
Siyasal rejime ait değer ve unsurları edinme süreci olarak tanımlanan siyasal sosyalizasyon, sosyo-kültürel faktörlerin de rol oynadığı toplumsal karakterli bir oluşum olarak kabul edilebilir. Nitekim, değişik sosyo-ekonomik koşullarda yetiştirilen bireylerin birbirinden farklı siyasal tutum ve davranışlara sahip olmaları, bu süreçte toplumsal faktörlerin etkili olduğunu düşündürmektedir. Bu nedenle, Elazığ şehir merkezinde bulunan sosyo-ekonomik düzeyi birbirinden farklı olan üç okulda öğrenim gören öğrencilerin siyasallaşma sürecine tesir eden sosyo-ekonomik ve kültürel faktörleri cinsiyet, yaş, ailenin sahip olduğu gelir, meslek ve eğitim durumu gibi çeşitli değişkenler açısından ele alan, bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir.
Keywords: Cinsiyet farklılıkları; ilk öğretim öğrencileri; toplumsallaşma; sosyoekonomik faktörler; anket; Elazığ; siyasal sosyalizasyon