HADİSLERDE VE AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNDEKİ İNANÇ HÜRRİYETİNİN MUKAYESESİ - ŞENBAY, ÖZNUR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışma, hadislerdeki inanç hürriyetini Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin ilgili maddesiyle mukayese etmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu çerçevede insan hakları kavramının tarihi sürecinden bahsederek konuyla alâkalı kavramları inceleyerek, hak kavramının İslâm dinindeki yeri ve önemini vurgulanacaktır. Yine İslâm literatüründeki maddî ve manevî hürriyetlerin sıralanmasıyla devam eden gelişme bölümünü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin inanç hürriyeti ile ilgili maddelerinin tespiti takip edecektir. İnanç hürriyetinin Kur'an'da ifade bulduğu âyetlerin sıralanması, hadislerde ve Hz. Peygamber'in uygulamalarındaki inanç hürriyetinin anlatılması, gerekli mukayesenin yapılmasıyla çalışma son bulacaktır.

This studying compares the belief freedom in the hadiths with the related item of European Human Rights Agreement. And it mentions the historical phases of human rights conception and evaluates related conceptions and stress the place and importance of right conception in Islam religion. And then, it arranges in order of materialistic and spiritual rights in Islamic literature. And then chapter comprises the belief freedoms items in the European Human Rights Agreement. In the last chapter, we tried to give item by item the belief freedom from verses of Kuran and hadiths and the life of Holy Prophet (peace be upon him, as) and it ends by doing with necessary comparison.
Comparison of belief freedom in the European Human Rights Agreement and hadiths
Keywords: Din; Sosyoloji