Spinal Anestezide Hangi Yaklaşım Tercih Edilmeli; Median mı Paramedian mı? Erken ve Geç Komplikasyonların Karşılaştırılması - Bayındır, Serpil; Özcan, Sibel; Koçyiğit, Fatma; Hanbeyoğlu, Onur (My University, 2017)
Amaç: Kısa süreli cerrahilerde çoğunlukla spinal anestezi tercih edilmektedir;işlemin yan etkileri teknik ile değişiklik gösterebilmektedir.Bu çalışmada median ve paramedian spinal anestezi tekniklerinin erkenve geç komplikasyonlarını karşılaştırmayı amaçladık.Yöntemler: Spinal anestezi altında kısa süreli genel cerrahi uygulananAmerican Society of Anesthesiologists (ASA) I-II-III grubuna dahil 80hasta Grup M (Median) ve Grup P (Paramedian) olmak üzere iki grubaayrıldı. Hastaların demografik verileri, ASA skoru, spinal anestezi uygulamasayısı, toplam cerrahi süre, hastaneden taburcu olma süreleri,kalp atım hızı, ortalama arterial basınç ve oluşan erken komplikasyonlarhasta dosyalarından kaydedildi. Geç komplikasyonlar hastalararanarak öğrenildi.Bulgular: Grup P'de spinal anestezi uygulama sayısı Grup M'ye göredaha fazla olup istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edildi(p<0,05). Erken komplikasyon 52, geç komplikasyon 23 tane görüldü.En çok görülen erken komplikasyon (% 21) hipotansiyon en çok görülengeç komplikasyon ise (%8.7) postspinal baş ağrısı olup, gruplar arasındaanlamlı bir farklılık tespit edilmedi.Sonuç: Kısa süreli cerrahi vakalarda her iki teknik yaklaşım ile uygulananspinal anestezi komplikasyonları ve taburculuk açısından belirginbir farklılık tespit edilmedi. Grup P'de postspinal baş ağrısına rasyonelolarak bir yatkınlık belirlenmesine rağmen istatistiksel olarak bir farklılıktespit edilemedi.
Keywords: Anestezi