2D:4D PARMAK UZUNLUKLARI ORANI İLE KİŞİLERİN SAYISAL-SÖZEL DALLARA YATKINLIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN UZMAN SİSTEM İLE TESPİTİ - CEBE, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2012)
Teknolojinin en çok etkilediği alanlardan biri de sağlık sektörüdür. Tıp alanında teknolojinin kullanılması hem kaliteli bir teşhis hem de kişi başına daha az süre düşecek şekilde daha hızlı tıbbi müdahale yapılabilmesini sağlamaktadır. Teknoloji sayesinde bebeklerdeki kılcal damalardan kan örneği alınabilmesi, mikro endoskopik yöntemlerle beyin cerrahi ameliyatlarının kilometrelerce ötelerden, deneyimli doktorlar tarafından yapılması mümkün olabilmektedir. Bu gibi uygulamalardan dolayı, tıp alanı ile bilgisayar teknolojisinin birbirleriyle etkileşimi kaçınılmaz olmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ölümle sonuçlanan birçok vakada hekim hatası, personel eğitimsizliği ve kişisel tecrübesizlik ön sıralarda yer almaktadır. Bu hataların minimuma indirgenmesinde uzman sistemler sıklıkla kullanmaktadır. Uzman sistem; belirli bir uzmanlık alanını kapsayan, gerçek kişilerin oluşturduğu bilgiyi temel alan ve zamanla kendisini geliştiren yazılımlardır. Uzman sistemler enfeksiyon tanımlanmasından böbrek hastalıklarının teşhis edilmesine kadar çeşitli durumlarda kullanılmaktadır. Bu tezde de işaret parmağının yüzük parmağına oranı (2D:4D) bulunarak kişilerin sayısal, sözel, eşit ağırlık alanlarına yatkınlıkları hakkında bilgi veren bir uzman sistem tasarlanmıştır. Tasarlanan bu sistem ile kişilerin eğitim alanlarına yatkınlıkları tespit edilerek öğretim aşamasında alan seçiminde, işe alımlarda vb. durumlarda kullanılması ve seçicikte etkileyici bir faktör olması amaçlanmıştır.Anahtar Kelimeler: Tıp Bilişimi, Uzman Sistem, 2D:4D Parmak Uzunlukları, Oranı.

One of the most affected areas of technology is health sector. Usage of technology in medical sector leads us perfect recognition of the disease even prevents wasting time and let medical interventions be done faster. Today, ranging from drawing blood sample from babies? capillaries to operating micro endoscopic neurosurgery by experienced doctors from miles away can be possible. Interaction of medical sector and computer technology is inevitable due to applications like above. Many research studies show us a number of cases caused by death due to doctor's oversight, lack of experience of doctor or lack of in-service training of personnel. Professional/qualified systems are typically used reducing these kinds of mistakes to minimum. The professional system is a program that covers a profession which formed by selected people and it develops itself by time. Professional systems are used such situations like ranging from defining of infection to recognition of kidney disease. In this treatise, a professional system is designed which compares ratio of index finger by ring finger (2D:4D) and let us know about a person if he/she is prone to science or art. With this system, it?s purposed to help people by letting them know about their educational proclivity, by showing them the way about field selection in school-teaching process, by helping the selection in employment procedure.Key Words: Medical Informatics, The Expert System, 2D:4D Finger Length, Rate.
Determination of the relation between the people's 2D:4D finger lenghts' rate and people's bent to mathematical and social branches with professional system
Keywords: Bilim ve Teknoloji