OKUL-CAMİ BULUŞMASI PROJESİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA - Çelık, Rahıme; Evcimik, Sare (My University, 2021)
Okul-Cami Buluşması Projesi 2016 yılında Elazığ ilinde başlamış ve dört yıl boyunca devam etmiştir. Proje Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Müftülüğü arasında imzalanan bir protokol ile başlamıştır. Proje kapsamında ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar her yıl bir din dersinin camide işlenmesine karar verilmiştir. Proje yoluyla MEB ve DİB gibi iki köklü kurumun birlikte iş birliği yaparak nesillere millî ve manevî değerlerin öğretilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmanın amacı da Okul-Cami Buluşması Projesine yönelik öğretmen ve imam-hatiplerin görüşlerini belirlemektir. Nitel desenle planlanan araştırmada durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile katılımcılardan veri toplanmıştır. Çalışma grubunu 12 din görevlisi ve 12 öğretmen oluşturmaktadır. Elde edilen veriler Nvivo 8 programı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Kod ve temalar oluşturulduktan sonra verilerin alt temaları oluşturulmuştur. Çalışmada elde edilen ana temalar proje kapsamında yapılan faaliyetler, projenin katkısı, yaşanan sorunlar, öneriler şeklindedir. Yapılan çalışma sonucunda projenin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
Keywords: Caminin Eğitim Fonksiyonu; Okul-Cami İşbirliği; Okul Dışı Öğrenme; Din Eğitimi; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi