Ni50Mn38Sn12 Şekil Hatırlamalı Alaşımda Soğutma Hızının Faz Dönüşüm Sıcaklıklarına Etkisi - Buytoz, Soner; Harputlugil, Fatma Nur (My University, 2018)
Bu çalışmada, Ni50Mn38Sn12 şekil hatırlamalı alaşım ark ergitme yöntemiyle üretilerek 950 °C’ de 24 saat ısıtılıpüç farklı soğutma ortamında soğutmayla homojenizasyon ısıl işlemi uygulanmıştır. Soğutma ortamına göremikroyapıda L21 , L10 ve monoklinik 5M martensit fazı oluşmuştur. Isıl işlemin alaşımın kimyasal bileşimoranlarında değişimler gözlenmezken, dönüşüm sıcaklıklarının ve entalpi değerlerinin soğutma işlemi farkınagöre değiştiği tespit edilmiştir.
Keywords: Nanobilim ve Nanoteknoloji; Fizik; Katı Hal; Fizik; Atomik ve Moleküler Kimya; Termodinamik; Metalürji Mühendisliği