Kafa içi yaralanmanın tanısında serum MDA'nın yeri - Kavalci, Cemil; Durukan, Polat; İlhan, Necip; Güzel, Ahmet; Ömürlü, İmran Kurt (My University, 2008)
Amaç: Malonildialdehid lipit peroksidasyonunun en duyarlı göstergelerinden biridir. Bu çalışmada minör kafa travmalı hastalarda serum malonildialdehid (MDA) seviyelerinin intrakraniyal hasarın tanısındaki yerinin araştırılması amaçlanmıştır.Hastalar ve Yöntemler: Çalışma Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisinde prospektif olarak yapılmıştır. Hastalar bilgisayarlı beyin tomografisinde lezyon olmayanlar (grup 1) ve olanlar (grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Serum MDA seviyeleri belirlendi. Bulgular: Grup 1'deki (n=50) hastaların ortalama serum MDA düzeyi 31.186±46.9 pg/ml, grup 2'deki (n=24) hastaların ise 54.873±127.6 pg/ml idi. Yapılan istatistiksel analiz sonucu bu iki grup arasında serum MDA düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Minör kafa travmalı hastalarda serum MDA düzeylerinin bilgisayarlı beyin tomografisi ile saptanan intrakraniyal hasarı belirlemede etkili olmadığı tespit edilmiştir.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Kranioserebral travma; Acil tıp servisleri; Malondialdehit