2,2'-SÜLFONİLBİS(4-TERT-OKTİLFENOKSİ) SÜBSTİTÜE METALLİ FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - YILDIRIMOĞLU, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışmasında 2-2'Sülfonilbis(4-Tert-Oktilfenoksi)diftalonitril 1; 2,2'Sülfonilbis(4-tert-oktilfenol) ve 4-Nitroftalonitril'den 1:2 oranında K2CO3 varlığında nükleofilik yer değiştirme tepkimesiyle sentezlendi. İkinci aşamada ise bu dinitril bileşiğinin Bakır(II) asetat ile mono tipi CuPc 2 ve top tipi Cu2Pc2 5, Çinko(?) asetat ile mono tipi ZnPc 3 ve top tipi Zn2Pc2 6, Kobalt(II) asetat ile mono tipi CoPc 4 ve top tipi Co2Pc2 7sentezlendi . Sentezlenen maddeler FT-IR, UV-VİS, 1H-NMR ve MALDİ TOFF kütle spektroskopi teknikleriyle karakterize edildi. Sentezlenen maddelerden 2,4,5 ve 7'nin paramanyetik özellikleri nedeniyle 1H-NMR spektrum ölçümü yapılmadı.

In this thesis, 2-2'Sulfonylbis(4-Tert-Octylphenoxy)diphthalonitrile3 was synthesized from 2,2'Sulfonylbis(4-tert-octylphenol)1 and 4-Nitrophthalonitrile by nucleophilic substitution reaction in the presence of K2CO3 at a ratio of 1:2. In the second stage, mono type CuPc 2 and ball type Cu2Pc2 5 were synthesized with Copper(II) acetate, mono type ZnPc 3 and ball type Zn2Pc2 6 with Zinc(?) acetate, mono type CoPc 4 and ball type Co2Pc2 7 were synthesized with Cobalt(II) acetate. The synthesized substances were characterized by FT-IR, UV-VIS, 1H-NMR and MALDI TOFF mass spectroscopy techniques. 1H-NMR spectrum measurement was not performed for the synthesized substances 2,4,5 and 7 due to their paramagnetic properties.
Synthesis and characterization of 2,2'-sulfonylbis(4-tert-octylphenoxy) substituted metallophthalocyanines
Keywords: Kimya