LOKMAN TASALI VE HARPUT MÛSİKÎSİ - YUCASU, AHMET TEVFİK (Fırat Üniveristesi, 2014)
Doğu Anadolu Bölgesi'nde tarihî ve kültürel özellikler açısından önemli bir yere sahip olan Harput (Elazığ), çok sayıda bilim ve sanat adamını bünyesinden çıkararak insanlığın hizmetine sunmuştur. Zikrolunan bu kıymetli şahsiyetlerden biri de hiç şüphesiz Harput Kültürü'ne, özellikle de mûsikîsine önemli katkılarda bulunan Lokman Tasalı'dır. Hayatını, âdeta Harput'un kültürel değerlerinin, özellikle de mûsikîsinin yaşanması ve yaşatılmasına adayan bu değerli şahsiyet, özellikle Harput Mûsikîsi'nin icra şekli ve güftelerindeki hatalar konusunda göstermiş olduğu hassasiyet ile dikkat çekmektedir. İşbu çalışmamız, zikrolunan özelliklerinden dolayı Harput Kültürü ve Mûsikîsi açısından büyük önem arz eden Lokman Tasalı'nın hayatını ve mûsikîşinaslığını konu edinmiştir. Anahtar Kelimeler: Lokman Tasalı, Harput Mûsikîsi, Güfte, Kültür.

Harput, which is the well known historical and cultural place in Turkey, has a special music culture with certain people who needs researchers' attention. One of those people is Lokman Tasalı who was born in Harput and dedicate his life for culture and particularly traditional music of Harput. In addition to his works on Harput, he also attempted to find out and fix mistakes in lyrics and compositions in nationally known songs. The main goal of the current study is to investigate Lokman Tasalı's work in music and his life. Key Words: Lokman Tasalı, Harput Music, Compositions, Culture.
Lokman Tasalı and Harput Music
Keywords: Müzik