İZOLATÖR KAÇAK AKIMLARININ VE YÜZEYSEL ATLAMA GERİLİMLERİNİN ÇEVRESEL FAKTÖRLERE BAĞIMLILIĞI - Gençoğlu, Muhsin Tunay; Cebeci, Mehmet; Alış, Halil (Erciyes Üniversitesi, 2006)
Yüksek gerilim izolatörlerinin, enerji iletim sistemlerinde sürekli ve emniyetli bir yalıtım sağlaması istenir. İzolatörler, kısmi deşarj ve atlamalar sonucu ortaya çıkan elektriksel zorlanmalara, ayrıca açık hava tesislerinde kar, buz ve rüzgarın neden olduğu mekanik zorlanmalara maruz kalırlar. Bu nedenle, izolatörler üzerinde yapılacak testlerle bu özellikler bakımından yeterli nitelikte olup olmadıklarının araştırılması gerekir. Bu çalışmada Türkiye Elektrik Sisteminde yer alan bazı termik santrallerin meydana getirdiği değişik özellikteki kir numuneleri, laboratuvar ortamında izolatör yüzeyine püskürtülerek, yüzeysel atlamalar incelenmiş ve elde edilen sonuçlar ile çevresel şartlar (sıcaklık, nem, kir) arasındaki ilişkiler belirlenmiştir.

High voltage insulators are supposed to provide a continuous and safety insulation in energy transmission systems. Insulators are exposing to electrical being forced due to partial discharges and flashovers, and mechanical being forced due to snow, ice and wind in outdoor foundations. Therefore, it is needed to investigate the insulators by doing tests on them weather they have sufficient quality or not with respect to these properties. In this study, the different dirt samples which were created by some thermal power plants in Turkiye Electrical Systems were sprayed to surface of insulator in the laboratory and surface flashovers were investigated. The relations between obtained results and environmental conditions such as temperature, humidity, dirt were determined.
DEPENDENCY OF INSULATOR LEAKAGE CURRENTS AND SURFACE FLASHOVER VOLTAGES TO ENVIRONMENTAL FACTORS