KAŞGARLI MAHMUT’UN ESERİNİN ADI ÜZERİNE BİR TEKLİF - Buran, Ahmet; Durukoğlu, Gökçen (My University, 2021)
11. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut tarafından Arap alfabesiyle yazılan eserin adının Latinalfabesine transkripsiyonu hususunda Türkologlar arasında birlik bulunmamaktadır. Eserüzerinde çalışan hemen her araştırmacı eserin adını farklı yazmayı tercih etmiştir.Kaşgarlı Mahmut’un, 11. yüzyıl Türkçesinin sesleri hakkında yaptığı açıklamalar ileeserin hedef kitlesinin dili dikkate alınarak doğru bir transkripsiyon yapılabileceğikanısındayız. Bu yazıda, ilgili eserin verdiği bilgilerden ve yazıda kullanılan işaretlerinses değerlerinden hareketle eserin adı üzerine bir transkripsiyon biçimi önerilmiştir.
Keywords: Tarih; Asya Çalışmaları