COVİD-19 SÜRECİNDE FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK TUTUM VE GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - DÖLEK, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 sürecinde Elazığ ili Merkez ilçesinde bulunan fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime olan tutum ve görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma 2020-2021 eğitim-öğretim yılının II. döneminde Mayıs-Haziran aylarında uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini, Elazığ ili Merkez ilçesinde bulunan 177 (94 kadın, 83 erkek) fen bilimleri öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya çeşitli nedenlerle 23 öğretmen katılamamış ve araştırmanın örneklemini 154 (84 kadın, 70 erkek) öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için Ağır (2007) tarafından geliştirilmiş olan "Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından geliştirilmiş yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Hem nicel hem de nitel yöntemle aynı anda kullanıldığı karma yöntemle veriler toplanmıştır. Öğretmenlerden toplanan nicel veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen nicel bulgulara göre katılımcıların uzaktan eğitime olan tutumlarının cinsiyet değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı saptanmıştır (p=.745>.05). Fakat az bir farkla erkek öğretmenlerin tutumları kadın öğretmenlerin tutumlarından yüksek çıkmıştır. Ayrıca öğretmenlerin uzaktan eğitime karşı tutumları ile internet kullanım süreleri arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=.299>.05). Bunun yanı sıra öğretmenlerin mesleki kıdemlerinin uzaktan eğitime olan tutumları arasında anlamlı bir farklılığın olduğu [F = 4.339, p=.006>.05] ve hizmet yılı arttıkça öğretmenlerin tutumlarının olumsuz yönde değiştiği saptanmıştır. Aynı şekilde öğretmenlerin uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olmaları, tutum düzeylerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır (p=.210>.05). Öğretmenlerin lisansüstü eğitimi almaları uzaktan eğitime olan tutumunu olumlu yönde etkilemektedir (p=.0029<.05). Araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formundan elde edilen bulgular incelendiğinde; öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu uzaktan eğitimin ne demek olduğunu bildikleri anlaşılmaktadır. Uzaktan eğitimin fen bilimleri derslerinde etkili olup olmayacağı düşüncesi ise bir grup öğretmen dersin uygulama gerektiren bir ders olmasından dolayı etkili olmayacağını düşünürken, diğer bir grup öğretmen ise teknoloji destekli dersin daha etkili olacağı kanaatindedir. Öğretmenler uzaktan eğitimin avantajlarının ve dezavantajlarının da farkındadır. Bu araştırma sonuçlarına göre fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitim hakkında daha yeterli donanıma sahip olmaları için hizmet içi eğitime alınmaları ve kendilerini bu alanda geliştirmeleri önerilmektedir.

The aim of this research is to determine the attitudes and opinions of science teachers in the central district of Elazığ province towards distance education during the Covid-19 process. The research is carried out in the II. of the 2020-2021 academic year. It was applied in the months of May-June. The universe of the research consists of 177 (94 female, 83 male) science teachers in the central district of Elazig. 23 teachers could not participate in the research due to various reasons and the sample of the research consists of 154 (84 female, 70 male) teachers. The "Attitude Scale Towards Distance Education" developed by Ağır (2007) was used to collect the quantitative data of the study. In addition, a structured interview form developed by the researcher was used. A lot of data was collected in the mixed method, where both quantitative and qualitative methods were used at the same time. The quantitative data collected from the teachers were analyzed using the SPSS program. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. According to the quantitative findings obtained from the study, it was determined that there was no statistically significant difference in the attitudes of the participants towards distance education according to the gender variable (p=.745>.05). However, with a slight difference, the attitudes of male teachers were higher than the attitudes of female teachers. In addition, no statistically significant difference was found between teachers' attitudes towards distance education and the duration of internet use (p=.299>.05). In addition, it has been determined that there is a significant difference between the attitudes of teachers' professional seniority towards distance education [F = 4.339, p=.006>.05] and as the years of service increase, teachers' attitudes change negatively. Likewise, it was determined that teachers' knowledge about distance education did not make a significant difference in their attitude levels (p=.210>.05). Teachers' postgraduate education positively affects their attitudes towards distance education (p=.0029<.05). When the findings obtained from the interview form prepared by the researcher are examined; It is understood that most of the teachers know what distance education means. The thought of whether distance education will be effective in science lessons is that one group of teachers thinks that the lesson will not be effective due to the fact that it is a lesson that requires practice, while another group of teachers is of the opinion that the technology-supported lesson will be more effective. Teachers are also aware of the advantages and disadvantages of distance education. According to the results of this research, it is suggested that science teachers should be given in-service training and improve themselves in this field so that they have more adequate equipment about distance education.
Investigation of attributes and opinions of science teachers on distance education in the Covid-19 process (Elazığ province)
Keywords: Eğitim ve Öğretim