HBSAG POZİTİF GEBELERDEN DOĞAN YENİDOĞANLARIN PROFİLAKSİSİ VE AŞILAMA SONRASI ANTİ-HBS TİTRE DEĞERLERİ - DOĞAN, YAŞAR (Fırat Üniveristesi, 1999)
HBsAg pozitif gebe kadınlar virüsü, intrauterin veya doğum esnasında çocuğa bulaştırmaktadırlar. Hepatit B virüsünün (HBV) en önemli bulaşma yollarından birisi perinatal geçiştir. Ancak doğum sonrası çocuğa uygulanacak profilaksi ve aşılama ile çocuğu, bu bulaşmadan ve dolayısı ile hastalıktan koruma büyük ölçüde olasıdır. Ülkemiz halen gebelik döneminde hepatit B virus testlerinin rutin olarak çalışılmaması, doğum sonrası profilaksi ve aşılamanın yeterli düzeyde yapılmaması nedeni ile perinatal HBV enfeksiyonu açısından önem taşımaktadır. HBV enfeksiyon zincirinin bu noktadan kırılması ile, hepatit B'ye karşı önemli bir savaş kazanılmış olacaktır. Bu amaçla, bir taraftan bölgemizde prenatal olarak izlenmiş gebe kadınların HBV taşıyıcı sıklığını araştırırken, diğer taraftan ve asıl amacımız olan HBsAg pozitif anneden doğan, hem HBsAg pozitif hem de HBsAg negatif çocuklara doğum sonrası hepatit B immünglobulin (HBIG) ve hepatit B aşısı (HBVac) uygulanması ile immunuprofilaksinin etkinliğini araştırmayı amaçladık. Bu amaçla, hastanemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde doğum yapan ve prenatal dönemde HBsAg pozitifliği yönünden 2000 gebe kadın çalışmaya alındı, bunların 56'sında (%2.8) HBsAg pozitifliği saptandı. HBsAg pozitifliği saptanan 56 gebe kadın çalışmaya alındı. Bunlardan doğan bebeklere doğumdan hemen sonra HBIG ve 0, 1, 2 ve 12. aylarda olmak üzere dört doz şeklinde HBVac aşısı uygulandı. Doğum sonrası ilk dozları yapılan altı bebeğin düzenli olarak aşılamaya gelmemesi nedeniyle 33 kız 17 erkek olmak üzere toplam 50 bebek ile çalışma sürdürüldü. Aşılama sonrasında tüm bebeklerde koruyucu (>10 mlU/ml) düzeyde anti-HBs pozitifliği saptandı. Doğum sonrasında HBsAg pozitifliği saptanan üç bebekte de HBIG ve HBVac uygulanması ile HBsAg negatifleşti. Ayrıca aşılama ile kızlarda erkeklere göre daha hızlı ve daha yüksek titrede anti-HBs geliştiğini gözledik, fakat bu titre yüksekliğini istatistiksel olarak anlamlı bulmadık. 45PreS ve PreS2 antijeni içeren hepatit B aşısının (Gen Hevac), dört dozluk aşılama ile hızlı koruma sağladığını gözledik. Çalışmamızda HBIG ve HBVac uygulanımı sırasında ve sonrasında hiç bir yan etkiye rastlanmadı. 46
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases