Örgüt Kültürü ve Örgüt İklimi Kavramlarının Kurumsallaşmış Hastanelerde Çalışan Ortopedi Uzman Doktor Karşılaştırması: Türkiye Örneği, - Korkmaz, M., Kılıç, B., Yücel, A. S., Talas, M. (My University, 2013)
Sağlık sektörü içerisinde insan kaynakları bakımından önemli yeri olan ve toplumla etkileşim halinde bulunan hastanelerin uygun yönetim ilkeleriyle yönetilmeleri gerekmektedir. Hastaneler oluşturdukları örgüt kültürü ve olumlu örgüt iklimi ile daha kaliteli hizmet sunumu gerçekleştirebileceklerdir. Hastanelerde örgüt kültürü ve buna bağlı örgüt ikliminin incelenmesi, kaliteli hizmet sunumu ile örgüt performans ve verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar için yol gösterici olabilir. Hastanelerde yoğun birimlerden biri olan ortopedi bölümünde çalışan uzman doktorların bazı demografik özelliklerinin hastanenin örgüt kültürü ve iklimine ilişkin algıları üzerindeki etkilerinin incelenmesi çalışmanın temel amacının oluşturmaktadır. Bu bağlamda 487 katılımcıya anket uygulanmıştır. Katılımcılardan elde edilen anket verileri PASW Statistic 18 paket programı ile analiz edilmiştir. Güvenirlilik analizi sonucunda 0.934 Cronbach’s Alpha katsayısı elde edilmiştir. Elde edilen verilerin incelenmesinde betimleyici istatistikler, güvenilirlik analizi, ANOVA, Man-Whitney-U, Kruskal Wallis H testleri yapılmıştır. Yapılan araştırma sonunda demografik değişkenlerin örgüt kültürüne ilişkin örgütsel ahlak, örgütsel risk, örgütsel iş güvenliği, örgütsel güven, örgütsel paylaşımcılık, örgütsel destek ve örgütsel demografik birlik alt boyutlarında anlamlı farklıklar olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bireylerin demografik özelliklerinin örgüt kültürüne ilişkin algılarındaki farklılıkların tespit edilmesinin örgütsel anlamda uygun strateji ve politikaların belirlenmesinde önemli rol oynayacağı söylenebilir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Örgüt Kültürü; Örgüt İklimi; Hastane; Sağlık