Interactive whiteboards in higher education: Instructors first im-pressions - Demirli, Cihad; Türel, Kılıç Yalın (My University, 2012)
Problem Durumu Günümüzde tüm dünyada, okul ortamına teknoloji entegrasyonu sağlama bağlamında, Etkileşimli Akıllı Tahta (EAT) kullanımının önemi giderek artmaktadır. EAT’ların maliyetleri düştükçe ve özellikleri geliştirildikçe, okullardaki erişilebilirlik durumları da yaygın hale gelmiştir. Bu durum, “eğitmenler EAT’ları sınıflarında nasıl etkili kullanabilirler?” veya “EAT’ların etkili kullanımını ve potansiyeli nasıl geliştirilebilirler?” gibi birçok soruyu ortaya çıkarmıştır. Bu tür soruları yanıtlamak için, okullarda eğitmenler tarafından kullanılan ve nispeten yeni olan bu teknolojiye yönelik algıların ve bakış açılarının belirlenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Araştırmanın Amacı Çoğu araştırma EAT’ların, uygun biçimde kullanıldığında, öğretimi kolaylaştırmak gibi bir potansiyele sahip olduğunu ve aynı zamanda öğrencilerin öğrenmeleri ve genel olarak motivasyonları üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Bazı çalışmalarda da EAT kullanım boyutlarına ilişkin öğretmen perspektiflerinin; kullanıma ilişkin tutumlar, yetkinlikler, ihtiyaçlar, bilgi ve beceriler bağlamında farklı yöntem ve araçlar yoluyla çeşitli açılardan incelendiği görülmektedir. Ancak, literatürde özellikle yükseköğretimde EAT kullanımına odaklanan çalışmaların azlığı dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, EAT teknolojisinin temel kullanıcısı olan öğretmenlerin görüş ve ilk izlenimlerinin alınmasının önemine inanarak, yükseköğretim sınıflarında EAT’ları daha verimli ve etkili öğretim araçları yapmak öğretmen görüşleri ve önerilerine odaklanılmıştır. Eğitmenlerin ilk izlenim ve önerilerinin, yükseköğretimdeki eğitmen ve yöneticilerin EAT kullanımına ilişkin yeni ve etkili stratejiler geliştirmelerine ve yükseköğretimdeki öğrenme ve öğretmede EAT’ların etkisini değerlendirebilmelerine zemin oluşturacağı düşünülmektedir. Yöntem Araştırmada toplamda 39 eğitmen (öğretim elemanı/öğretim üyesi) yer almaktadır. Eğitmenlere, EAT’lara uyum sağlama, EAT kullanımı için strateji ve teknikler, EAT kullanımı ve kaydedilmiş yüz yüze EAT eğitim oturumlarının temel parçaları ile ilgili içeriğe sahip sekiz saatlik bir etkileşimli CD verilmiştir. Her eğitmen için dönemin 9. ve 10. haftada öğretimi yapılan konuları kapsayan öğretim materyalleri tasarlanmıştır. Daha sonra, eğitmenler kendilerine atanan öğretim tasarımcılarının desteği ile bu materyalleri sınıflarında kullanmışlardır. Bu uygulamanın sonunda eğitmenler, demografik bilgilerinin yanı sıra EAT kullanımı ile ilgili oluşan algılarını ve izlenimlerini yansıtan bir çevrimiçi anket doldurmuşlardır. Eğitmenlerden aynı zamanda açık uçlu sorular yoluyla EAT’ların olumlu ve olumsuz yönleri hakkındaki algılarını yansıtmaları istenmiştir. Betimsel analizler (frekans ve yüzde gibi) nicel verilerin sunumu için kullanılmıştır. Ayrıca, eğitmenlerin açık uçlu sorulara yönelik yorumları üzerinde QSR Nvivo 8 yardımıyla içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular Bu çalışmanın ana bulgusu olarak öncelikle eğitmenlerin EAT kullanımı konusunda olumlu tutum geliştirdiği sonucuna varılabilir. Hemen hemen tüm eğitmenlerde uygulama sonrasında bu teknolojinin derslerde kullanılması gerektiğine yönelik kuvvetli olumlu tutum oluşmuştur. Özellikle mesleklerinin ikinci on yılını yaşayan eğitmenlerin bu yöndeki algıları daha değerli olarak kabul edilebilir. Sadece birkaç eğitmenin gelecekteki derslerinde EAT kullanmaya yönelik planlamalarında bir kararsızlık söz konusudur. Başka bir tatmin edici bulgu da eğitmenlerin EAT kullanımı sırasında sınıf yönetimi açısından herhangi bir olumsuz deneyim yaşamamış olmasıdır. Dahası, EAT’ların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte eğitmenler uygulama sürecinden zevk aldıklarını vurgulamışlar ve öğrencilerde de benzer olumlu tepkiler gözlemlediklerini ifade etmişlerdir. Buna ek olarak, eğitmenler EAT’ların Dil ve Sosyal Bilimler gibi sözel ağırlıklı derslerden ziyade Fen ve Matematik gibi sayısal ağırlıklı derslerde daha uygun olduğunu belirtmişlerdir. EAT kullanımının tüm olumlu yanlarına rağmen, eğitmenler EAT kullanımının başarısı için; bazı teknik sorunların çözülmesinin ve fiziksel koşulların yeniden organize edilmesini içeren sınıf düzenlemelerinin yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yapmışlardır.Tartışma ve Sonuç Bu çalışma sınıf ortamında EAT kullanımı açısından bazı önemli noktaları ortaya koymaktadır. Öncelikle eğitmenler EAT desteği ile Fen, Matematik ve benzeri sayısal ağırlıklı derslerin daha verimli öğretilebileceğini belirtmişlerdir. Ancak, EAT’lar çeşitli bağlamlarda ve çeşitli öğretim yöntem ve teknikler ile birlikte kullanılabilir. Müzik ve Sosyal Bilimler gibi farklı dersler için EAT paketi ile gelen EAT yazılımında birçok işlevsel araç söz konusudur. Bu araçların varlığı konusunda eğitmenlerin farkındalık düzeyinin düşük olduğu açıktır. Örneğin, bazı öğretmenler sayısal bazı öğretmenler sözel ağırlıklı derslerde EAT’nin daha verimli kullanılabileceğini düşündüklerini belirtmiştir. Gelecek araştırmalarda eğitmenlerin bu yöndeki tercihlerinin arkasındaki nedenler incelebilir. Ayrıca eğitmenlerin EAT’nin farklı öğretim yöntem ve teknikleriyle kullanılabileceğini düşünmesi aynı zamanda bu teknolojinin farklı derslerde de kullanılabileceği fikrini desteklemektedir. Bu bulguların, farklı alanlarda olup gelecekte de derslerinde EAT kullanmayı planlayan eğitmenlere EAT’nin kullanılabilirliği konusunda önemli bir referans olduğu söylenebilir. EAT kullanımının bir başka önemli avantajı bu teknolojinin öğretmenlere ders içeriğini daha etkileşimli, eğlenceli ve görsel bir şekilde sunmaya yardımcı olmasıdır. EAT kullanımının tüm olumlu yanlarına rağmen, ideal kullanım için hala çözülmesi gereken bazı sorunların olduğu görülmektedir. Sınıf ortamının daha uygun fiziksel koşullara sahip olması için gerekli ihtiyaçların giderilmesi ve teknik desteğin sağlanması EAT kullanımında ortaya çıkan önemli hususlar arasında sayılabilir. Nitekim etkin kullanımı sağlamak amacıyla, sınıf ortamının bu teknolojinin kullanımının temel gereksinimlerine (sınıfın uyg
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları