FARKLI ORANLARDAKİ MISIR GLUTENİNİN TİLAPİA’NIN (Tilapia nilotica, LİNNAEUS, 1758) BÜYÜME PERFORMANSINA VE YEM DEĞERLENDİRMESİNE OLAN ETKİSİ - Keleştemur, Gülüzar; Özdemir, Yaşar (My University, 2008)
Bu çalışmada, Tilapia (Tilapia nilotica)’nın beslenmesinde kullanılan kontrol rasyonundaki balık unu ile %25, 50 ve 100 oranlarında mısır gluteni yer değiştirilerek katılıp; balıkların canlı ağırlık artışı, total boy, oransal büyüme, spesifik büyüme oranı, kondisyon faktörü, aylık yem tüketimi, canlı ağırlığa göre günlük yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, protein etkinlik oranı, protein değerlendirme indeksi ve et kalitesine (ham protein, ham yağ, ham kül, azotsuz öz madde, nem) olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen verilere göre, canlı ağırlık artışı, oransal büyüme, yem tüketimi ve yem değerlendirme oranlarındaki en yüksek artış kontrol rasyonuyla beslenen kontrol grubundaki Tilapia’lardan elde edilmiştir. Balık ununun %100’ü yerine mısır gluteni kullanılarak elde edilen rasyon ile beslenen Tilapia’ların canlı ağırlık artışının düştüğü, yem alımının tamamen durduğu ve ölüm olaylarının başladığı tespit edilmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Tilapia Nilotica; Mısır Gluteni; Büyüme Performansı; Yem Değerlendirme Oranı