EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA ENERJİ İÇECEĞİ KULLANIMININ KARACİĞER, BÖBREK VE İSKELET KASINDA MİYONEKTİN EKSPRESYONLARININ İMMÜNOHİSTOKİMYASAL VE ELISA YÖNTEMİYLE BELİRLENMESİ - AVCU, EMSAL ÇAĞLA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Tüm dünyada enerji içecekleri akıl almaz bir şekilde tüketilmektedir. Buna rağmen enerji içeceklerinin biyolojik sistemdeki etkileri henüz tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Bu yüzden de bu çalışmada karaciğer, böbrek ve iskelet kası dokularında enerji içeceğinin (Red Bull) miyonektin üzerine nasıl bir etkisinin olduğunun ortaya çıkarılmasına ek olarak karaciğer ve böbrek dokusunun miyonektin sentezleyip sentezlemediğinin de ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmaya dört haftalık 28 adet Wistar-Albino cinsi erkek rat dahil edildi. Araştırma öncesinde, hiçbir uygulamanın yaptırılmadığı kontrol grubu (n=7); dört hafta boyunca koşu bandında egzersiz (haftada 5 seans/30 dk 45 cm/sn ile) yaptırılan egzersiz grubu (n=7); dört hafta boyunca günlük tek doz gavaj yolu ile enerji içeceği (3,57ml/kg/gün) verilen enerji içeceği grubu (n=7); dört hafta boyunca gavaj yolu ile tek doz enerji içeceği (3,57ml/kg/gün) ile birlikte egzersiz yaptırılan (haftada 5 seans/30 dk 45 cm/sn ile) egzersiz+enerji içeceği grubu (n=7) olarak rastgele dört gruba ayrıldı. Deney dört hafta sürdü ve ratlar standart yem ile beslendi. Deney sonunda hayvanlar sakrifiye edildi. Doku homojenatlarında miyonektin miktarları ELISA yöntemi ve İmmünohistokimyasal yöntem ile incelendi. Verilerin analizi için SPSS 22 paket program kullanıldı. Normallik kriteri göz önünde bulundurularak One Way Anova testi ve gruplar arasında ortaya çıkan farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Post-Hoc testlerinden LDS, Scheffe testleri kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Karaciğer, böbrek ve iskelet kası dokularının kontrol grupları kıyaslandığında en fazla miyonektin seviyesinin böbrek, iskelet kası ve karaciğer şeklinde olduğu gözlendi. Enerji içeceği suplementasyonu ise miyonektinin karaciğer dokusunda azalmasına, böbrek ve iskelet kası dokularında ise artışına neden oldu. Egzersiz uygulaması miyonektinin karaciğer dokusunda azalmasına, böbrek ve iskelet kası dokularında ise artışına neden oldu. Egzersiz+enerji içeceği uygulaması miyonektinin karaciğer dokusunda azalmasına, böbrek ve iskelet kası dokularında ise artışına neden oldu. Miyonektin kaslardan salgılandığı için egzersiz sırasında oluşabilecek metabolizma bozukluklarının telafi edilmesinde enerji içeceğinin rolü olduğu ön görülmektedir. Gelecekte yapılacak olan deneyler ile sonuçların teyit edilmesinde fayda bulunmaktadır.

Energy drinks are consumed in an unbelievable way all over the world. However, the effects of energy drinks on the biological system have not been fully revealed yet. Therefore, in this study, in addition to revealing the effect of energy drink (Red Bull) on myonectin in liver, kidney and skeletal muscle tissues, it is aimed to reveal whether liver and kidney tissues synthesize myonectin or not. Twenty-eight, four-week-old male Wistar-Albino rats were included in the study. The control group (n=7), in which no application was made before the study; the exercise group (n=7) in which exercise was performed on the treadmill for four weeks (5 sessions per week/30 min at 45 cm/sec); the energy drink group (n=7) given a single daily dose of energy drink (3.57ml/kg/day) by gavage for four weeks; Four groups were randomly divided into four groups as exercise+energy drink group (n=7), in which a single dose of energy drink (3.57 ml/kg/day) was exercised by gavage for four weeks (5 sessions per week/30 minutes with 45 cm/sec). Left. The experiment lasted for four weeks and the rats were fed standard chow. At the end of the experiment, the animals were sacrificed. Myonectin amounts in tissue homogenates were analyzed by ELISA method and immunohistochemical method. SPSS 22 package program was used for data analysis. The One Way Anova test was used considering the normality criterion, and the LDS and Scheffe tests, which are Post-Hoc tests, were used to determine between which groups the differences occurred between the groups. Significance level was accepted as p<0.05. When the control groups of liver, kidney and skeletal muscle tissues were compared, the highest myonectin level was observed in the form of kidney, skeletal muscle and liver. Energy drink supplementation caused a decrease in myonectin in liver tissue and an increase in kidney and skeletal muscle tissues. Exercise caused a decrease in myonectin in liver tissue and an increase in kidney and skeletal muscle tissues. Exercise + energy drink application caused a decrease in myonectin in liver tissue and an increase in kidney and skeletal muscle tissues. Since myonectin is secreted from muscles, it is predicted that energy drink has a role in compensating for metabolic disorders that may occur during exercise. It will be useful to confirm the results with future experiments.
Determination of myonectin expression in liver, kidney and skeletal muscle using immunohistochemical and ELISA method in trained with energy drink supplementation rats
Keywords: Spor