Evaluating Primary School Students’ Motivation Levels in Science Education In Terms Of Gender and Class Variables - Akpınar, Burhan; Batdı, Veli; Dönder, Ayşenur (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, 2013)
The aim of this study is determine primary school students’ motivational levels towards science education. Furthermore, it is aimed to examine students’ views towards science education in terms of gender and class variables. The sample of the study includes 505 students of seven public primary schools in the city of Elazığ during the academic year of 2011–2012. Data is collected through the scale of Yılmaz and Çavaş (2007). Descriptive technique is applied in the analysis of the data. From the findings, it is concluded that students have high self-efficacy which is one of most the important dimensions of motivation, they use active learning strategies and they attribute great importance to science education. The other result in the study shows that students’ self-efficacy levels, use of learning strategies, great attribution to science and their active participation to learning process change in terms of gender and class variables.

Bu çalışmanın amacı, ilköğretim öğrencilerinin fen bilgisi öğrenimine yönelik motivasyon düzeylerinin belirlenmesidir. Ayrıca öğrencilerin fen öğrenimine ilişkin görüşlerinin cinsiyet ve sınıf değişkenlerine göre incelenmesi de araştırmanın amaçları arasındadır. Çalışma, Elazığ ilinde yer alan yedi resmi ilköğretim okulunda 2011–2012 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 505 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Veriler, Yılmaz ve Çavaş’ın (2007) motivasyon ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bu veriler, betimsel istatistiksel tekniklerle analiz edilmiştir. Verilerin analizinden, öğrencilerin motivasyonun önemli öğeleri olan özyeterliğe üst düzeyde sahip oldukları, aktif öğrenme stratejilerini kullandıkları ve fen bilgisine üst düzeyde önem atfettikleri anlaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin derse katılım gerekçelerinin de farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Öğrencilerin özyeterlik düzeyleri, öğrenme stratejisi kullanma, fen bilgisine önem atfetme ve derse katılımlarının cinsiyet ile sınıf değişkenlerine göre değişiklik gösterdiği de araştırmada ulaşılan diğer bir sonuçtur.
İlköğretim Öğrencilerinin Fen Bilgisi Öğrenimine Yönelik Motivasyon Düzeylerinin Cinsiyet Ve Sınıf Değişkenine Göre Değerlendirilmesi