Fotodiyot Dizi Boyutunun Görünür Işıkla Haberleşme (VLC) Performansına Etkileri - Erol, Yavuz; Akbari, Sahar (My University, 2023)
Bu çalışmada görünür ışık haberleşme sistemlerinde fotodiyot dizisi kullanımının haberleşme performansına etkileri incelenmiştir. Optik verici kısmında farklı dalga boylarında ışıma yeteneğine sahip yeni nesil power LED’ler ve farklı açılı lensler; optik alıcı kısmında ise görünür ışık bandında ışığa duyarlı PIN fotodiyotlardan oluşan bir algılayıcı dizisi, opamplı karşılaştırma devresi ve ortalama gerilim izleyici bloğu bulunmaktadır. Tasarlanan haberleşme sistemiyle LED akımının büyüklüğünün, lens açısının değerinin, optik verici ile optik alıcı arasındaki mesafenin veri transfer hızına etkileri incelenmiştir.
Keywords: VLC; Görünür Işık Haberleşmesi; Li-Fi; Fotodiyot Dizisi