Anoksik-aerobik ardışık kesikli reaktörde azot giderme performansına kademeli besleme sayısının etkisi - Gürtekin, Engin (My University, 2022)
Bu çalışmada, anoksik-aerobik ardışık kesikli reaktörde azot giderme performansına kademeli besleme sayısının etkisi araştırılmıştır. Kademeli besleme sayısı olarak; iki, üç ve dört seçilmiş ve her biri sırasıyla farklı reaktörlerde (R1, R2 ve R3) çalışılmıştır. Kademeli besleme sayısı, KOİ giderme verimini etkilememiştir. R1, R2 ve R3’de NH4+-N giderme verimleri sırasıyla %95, %97 ve %91’dir. Toplam inorganik azot (TIN) giderme verimi R1, R2 ve R3’de sırasıyla %84, %88 ve %85 olarak bulunmuştur. Azot giderme verimi bakımından üç kademeli besleme ile daha iyi sonuçlar elde edilmiş ve kademeli besleme sayısının azot gideriminde önemli bir işletme parametresi olduğu bulunmuştur.
Keywords: Denitrifikasyon; Ardışık kesikli reaktör; kademeli besleme