FABRICATION OF CU-BASED HIGH-TEMPERATURE SHAPE MEMORY ALLOYS AND INVESTIGATION OF THEIR PHYSICAL PROPERTIES - AL-DALAWI, MOHAMMED ABDULHAMEED KHALEEL (Fırat Üniveristesi, 2017)
Özet Bu çalışmada, son zamanlarda teknolojik uygulamalarda dikkat çeken Yüksek Sıcaklık Şekil Hatırlamalı Alaşım (High Temperature Shape Memory Alloys) olan CuAlCr ve CuAlCrNi alaşımlarının fiziksel özellikleri araştırıldı. Alaşımlar ark-ergitme yöntemi ile üretildi. Faz dönüşüm sıcaklıkları DSC (Differential Scanning Calorimeter), kristal yapı tayini XRD ölçümleriyle (X-ray diffraction), yüzey morfolojisi OM (Optical Microscopy) ve SEM (Scanning Electron Microscopy), mikro sertlik özellikleri ise Vickers mikro-sertlik belirleme yöntemiyle belirlendi. DSC sonuçları sonucunda numunelerin yüksek sıcaklık şekil hatırlama özelliğine sahip olduğu, ve ayrıca CuAlCr alaşımına Ni katılınca oluşan CuAlCr Ni alaşımının faz dönüşüm sıcaklıklarının düştüğü gözlendi. X-ışını sonuçlarında alaşımlarda iki martensit faz gözlendi. Optik mikroskobi sonuçlarında yapı içinde birçok grain ve çökeltiye rastlandı. SEM ölçümlerinde ise, grain sınırlarının belirgin olduğu gözlendi.
Cu-bazlı yüksek sıcaklık şekil hatırlamalı alaşımların üretimi ve fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği