Spor Yapan Çocukların Spor Tercihleri Ve Bunu Etkileyen Bazı Faktörlerin İncelenmesi, - Yücel, A. S., Kılıç, B., Korkmaz, M., Göral, K., (My University, 2015)
Araştırmanın amacı spor yapan öğrencilerin spor yapma tercihlerini belirleyen faktörlerin belirlenmesi ve bazı faktörler arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma uygulamalı bir çalışma olup, ölçekli bir anket formu kullanılmıştır. Uygulamada kullanılan anket daha önce kullanılmış ve güvenirliliği sağlanmış bir anket olup, anket üzerinde bazı değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini rast gele yöntemle seçilmiş olan 3562 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılara (N= 3562) uygulanan anketin güvenirlik katsayısı (Cronbach’s Alpha) hesaplanarak 0.950 değeri elde edilmiştir. Bireyden elde edilen veriler SPSS Pasw 18.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırma 19 ay sürmüştür. Araştırmada kullanılan teknik basit rassal yöntemdir. Araştırmada betimleyici istatistikler, faktör analizi, KMO ve Barlett’s testi, eşleştirilmiş iki grup t-testi, bağımsız t- testi, Crosstabs testi ve Anova testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonunda anne-baba eğitim durumu, gelir durumu, spor yapılan mekanın spor tercihine etki ettiği bulunmuştur. Aynı zamanda ebeveyn eğitimi, çalışma durumu ve Tv ve görsel araçların çocuğun beslenme alışkanlıklarında, beslenme alışkanlığının ise psikolojik durum ve spor yaralanmalarında etken faktör olduğu saptanmıştır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Faktör; Sporcu; Tercih; Çocuk; Beslenme; Psikoloji; Antrenman; Yaralanma