HEMMÂM SAHÎFESİ’NDEKİ RİVÂYETLERİN HZ. PEYGAMBER’E NİSBET VE MUHTEVA PROBLEMİ -HIZIR HADİSİ ÖZELİNDE - Erdim, Sinan (Fırat University, 2013)
Hemmâm b. Münebbih’in Sahîfesi hadis literatürünün eldeki ilk yazılı eseri kabul edilmektedir. Sahîfe, rivayetlerinin güvenirliliğini ifade etmek amacıyla bazı muhaddislerce “es-Sahîfetü’s- Sahîha” olarak isimlendirilmiştir. Sahîfe’deki rivayetler, imandan ibadete, ahlaktan muamelata, tarihten kültüre, kıyamet alâmetlerinden ahiret ahvaline dair çeşitli konular hakkında olup hepsi de merfû olarak nakledilmiştir. Bu çalışmamızda Sahîfe’nin İsrâili rivayetlerinden biri olan Hızır ile ilgili hadis, Sahîfe’nin merfû ve mevkûf durumuna ışık tutmak amacıyla incelenmiştir.
ÖZELİNDEThe Belonging and Content Problems of The Narratives to the Prophet in Sahifatu Hammâm -Upon Khidr’s Narration-
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları