VERİ MADENCİLİĞİ UYGULAMALARI İÇİN YENİ BİR ARAYÜZ TASARIMI - ÇELİK, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 2016)
Veri Madenciliği, büyük miktardaki veriler arasından anlamlı verilerin elde edilmesini sağlayan bilgisayar bilimleri alanıdır. Tıp, Bankacılık, Görüntü İşleme, Otomotiv, Sinyal İşleme vb. birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde birçok alanda yaygın olarak kullanılan Veri Madenciliği, üniversitelerin bilişim ile ilgili bölümlerinde seçmeli veya zorunlu ders olarak da verilmektedir. Bu derslerin uygulama saatlerinde, mevcut veri madenciliği yazılımları kullanılmakta ancak bu yazılımlar eğitsel açıdan öğrenciye yeterince fayda sağlayamamaktadır. Bu tez çalışmasında, Veri Madenciliği dersinde kullanılmak üzere yeni bir arayüz tasarlanarak eğitsel veri madenciliği yazılımı geliştirilmiştir. Böylece öğrencilerin veri madenciliği algoritmalarını daha iyi anlayabilmeleri, ara adımlarını görebilmeleri ve sonuçlarını daha iyi yorumlayabilmeleri hedeflenmiştir. Geliştirilen bu yazılım, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümünde veri madenciliği dersini alan öğrenciler üzerinde test edilmiştir. Bu amaçla öğrenciler kontrol ve deney grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu iki öğrenci grubu arasındaki akademik başarı durumlarının gözlemlenmesinin yanı sıra yazılımı kullanan öğrencilerden hazırlanan yazılım hakkında ölçek yolu ile öğrenci görüşleri toplanmıştır. Uygulama sonucunda elde edilen tüm bulgular değerlendirilerek hazırlanan yazılımın eğitimsel olarak katkıları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan, geliştirilen veri madenciliği eğitsel yazılımını kullanan öğrenciler ile kullanmayanlar arasında anlamlı farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Veri Madenciliği, yazılım, eğitsel yazılım

A New Interface Design for Data Mining Applications Data Mining is the field of computational science which helps to obtain meaningful data from a large amount of data. It is widely used in many fields such as Medicine, Banking, Image Processing, Automotive and Signal Processing. Today, Data Mining is given as an elective or compulsory course at the relevant departments of computing at universities. In the practice hours of the course, the available Data Mining software is used, but the software is not so much beneficial to students from educational perspective. In this thesis, an educational data mining software with new interface has been developed to be used in Data Mining course. Thanks to the software, it is aimed that students will better understand data mining algorithms, and will be able to see the intermediate steps and will better interpret the results. The software was tested on students who took data mining course in the department of Software Engineering at the Technology Faculty of Firat University. For this purpose, students were divided into control and experimental groups. In addition to monitoring the academic achievement of two student groups, the opinion of students who used the software program was collected through scale tests. The educational contributions of the software were examined in detail after the assessment of the all the findings from the application. From the results, it has been observed that there are meaningful differences between the students who used data mining educational software and those who did not. Keywords: Data Mining, software, educational software
A new interface design for data mining applications
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol