OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNE YÖNELİK TÜRKİYE’DE YAPILAN ÇALIŞMALAR - Tuncer, Murat; Şen, Burcu Gezer (İrfan TÜRKOĞLU, 2018)
İnsan haklarını ve kadın-erkek eşitliğini benimsemiş çocuklar yetiştirmek 21. yüzyıl modern okul öncesi eğitim anlayışının temel ilkelerinden biridir. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitliği algısının oluşturulmasında okul öncesi eğitim kurumlarının etkisi göz ardı edilemez. Toplumun geleceğinin şekillendirildiği okul öncesi dönemde çocuklara eşitlik algısının kazandırılmasının önemi son yıllarda ülkemizde ve dünyada gerçekleşen olumsuz vakalara bakılınca daha da iyi anlaşılmaktadır. Bu nedenle çocuklara kişilik gelişimlerinin de büyük oranda şekillendirildiği bu dönemde doğru ve olumlu toplumsal cinsiyet algısının kazandırılması kritik değer taşımaktadır. Ülkemizde okul öncesi eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği algısının kazandırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yürütülmektir. Derleme türünde hazırlanmış olan bu çalışmada okul öncesi dönemde toplumsal cinsiyet eğitimine yönelik Türkiye’de yapılmış olan birtakım çalışmalar incelenerek toplumsal cinsiyet kavramı açıklanmış ve okul öncesi eğitim üzerinden değerlendirilmiştir.