SABİT YATAKLI KOLONDA ŞEFTALİ ÇEKİRDEĞİ KABUĞU KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYAR MADDE GİDERİMİ - POLAT, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu deneysel çalışmada, sabit yataklı kolonda Bazik Sarı 51 (BY51) ve Metilen Mavisi (MM) boyar maddelerinin sulu çözeltilerinden uzaklaştırılmasında sürdürülebilir ve uygun maliyetli şeftali çekirdeği kabuğunun adsorplama kapasitesi incelenmiştir.Adsorpsiyon özellikleri üzerine başlangıç boyar madde konsantrasyonu (20-60 mg/L), akış hızı (5-10 mL/dk) ve adsorbent miktarının (1.5-2.5 g) etkileri belirlendi. Deneysel veriler, breakthrough (kırılma) eğrilerinin akış hızına, başlangıç boyar madde konsantrasyonuna ve adsorbent miktarına bağlı olduğunu gösterdi. Yüksek başlangıç boyar maddekonsantrasyonu, düşük akış hızı ve yüksek yatak yüksekliği maksimum boyar madde adsorpsiyonu için en iyi şartlar olarak belirlendi. Breakthrough eğrilerini tahmin etmek ve proses tasarımı için yararlı olan kolon dinamiğinin karakteristik parametrelerini belirlemek için deneysel verilere Thomas modeli, Yoon-Nelson modeli ve Adams-Bohart modeli uygulanmıştır. Adams-Bohart modelinin kolonun dinamik davranışını tanımlamak için diğer iki modele göre daha uygun olduğu bulundu. Sonuçlar, şeftali çekirdeği kabuğunun kolon sisteminde sulu çözeltilerden BY51 ve MM boyar maddelerinin giderilmesi için etkili bir adsorbent olduğunu ve boyar madde içeren atık suların arıtılmasında kullanılabileceğini göstermiştir.

In this experimental study, the adsorption capacity of sustainable and cost-effective peach stone shell in the removal of Basic Yellow 51 (BY51) and Methylene Blue (MM) dyes from its aqueous solution has been examined in fixed bed column. The effects of initial dye concentration (20-60 mg / L), flow rate (5-10 mL / min) and adsorbent amount (1.5-2.5 g) on adsorption properties were determined. The experimental data showed that breakthrough curves were dependent on flow rate, initial dye concentration and adsorbent amount. High initial dye concentration, low flow rate and high bed height weredetermined to be the better conditions for maximum dye adsorption. To predict the breakthrough curves and to determine the characteristic parameters of the column dynamics useful for process design, Thomas model, Yoon–Nelson model and Adams-Bohart model were applied to experimental data.The results showed that peach stone shell is an effective adsorbent for the removal of BY51 and MM dyes from aqueous solutions in the column system, and that it could be used for the treatment of wastewater containing dyes.
Removal of dye from aqueous solutions by using peach stone shell in the fixed bed column
Keywords: Kimya Mühendisliği