AISI 52100 Rulman Çeliğinin İşlenebilirliğinin Yüzey Pürüzlülüğü, Takım Ömrü ve Sıcaklık Kriterlerine Göre Araştırılması - Çaydaş, Ulaş; Kuncan, Osman; Çelık, Mahmut (My University, 2017)
Bu çalışmada, AISI 52100 rulman çeliği, küreselleştirme ısıl işlemi uygulanarak kuru ve minimum miktarda yağlama (MMY) ortamlarında tornalanmıştır. Deneyler sonrasında numunelerin ortalama yüzey pürüzlülük değerleri (Ra), kesici takımlarda meydana gelen yanak aşınma değerleri (VB) ve kesici takımdaki sıcaklık değerleri (T) ölçülmüştür. Deneylerde, DNMG 150408 - TF ve DNGA 150408T IN 23 ISO standart numaralı karbür ve seramik takımlar kullanılarak, talaş derinliği (a) ve ilerleme miktarı (f) sabit tutulmuş, kesme hızı (V), belirli sınırlar içerisinde değiştirilerek kesme hızı, iş parçasının mikroyapısı ve kesici takım cinsinin işlenebilirlik üzerindeki izafi etkileri deneysel olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak AISI 52100 malzemesinin ekonomik işlenebilirliği için en uygun şartlar araştırılarak sonuçları değerlendirilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine