NAZIMİYE İLÇE MERKEZİ'NİN BEŞERİ VE İKTİSADİ COĞRAFYASI - AÇIK, NURSEN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Nazımiye Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Bölümünde yer alan Tunceli iline bağlı bir ilçedir. Araştırma alanı Nazımiye ilçe merkezi ile sınırlı olup bu yerleşme yaklaşık 3 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Harçik Çayı araştırma sahamızın en önemli akarsuyudur.Nazımiye İlçe merkezinin beşeri coğrafya özellikleri büyük ölçüde yeryüzü şekillerine ve iklime bağlı olarak biçimlenmiştir. Tarih boyunca ilçe nüfusu belirli bir limitte sınırlı kalmıştır. Bu durumun en önemli nedeni yeryüzü şekilleri ve iklimin ekonomik faaliyetleri ve özellikle tarımı sınırlandırmasıdır. İlçe merkezinin ekonomik potansiyelleri sınırlıdır. Ziraat yukarıda denildiği gibi yüzey şekillerinin engebeli olması nedeniyle yaygın olarak yapılamaz. Hayvancılık bu nedenle yapılan bir ekonomik faaliyettir. Nazımiye tarihsel süreç boyunca Abbasiler, Selçuklular, Artuklular, Akkoyunlular ve Osmanlının hâkimiyetinde kalmıştır.

Nazımiye is a city of Tunceli, situated in the upper Euphteate region in Eastern Anatolia. Research field is limited with center of Nazımiye including 3 km² area. The most important stream crossıng the plain is the stream Harcik.Social geography characteristic of city of center were formed due to geomorphologic characteristic and climate mostly. Population of Nazımiye is limited in a proper level during history. The most important reason of this case is that economical activities and especially agricultue are limited by geomorphologic characteristics .Economical potential as it was mentioned above has not been carried out in a wide field, due to unsuvitable geomorphologic characteristics. Sheep breeding is major economical activity.Nazımiye had been under savereignity of the abbasis the seljuk, the Artuklus, the Akkoyunlus, and the ottomans during the historical period.
Postgraduation geography of Nazimiye district center
Keywords: Coğrafya