MANGAN VE SİLİSYUM KATKILI YÜKSEK CR-Nİ'Lİ PASLANMAZ ÇELİK DÖKÜMLERİN TALAŞLI İŞLENEBİLİRLİLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - YAZ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1999)
YÜKSEK LİSANS TEZİ MANGAN VE SİLİSYUM KATKILI YÜKSEK Cr,Ni'Lİ PASLANMAZ ÇELİK DÖKÜMLERİN TALAŞLI İŞLENEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Mehmet YAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 1999, Sayfa; 84 Bu çalışmada, HSS kaba talaş torna kalemi kullanılarak % 10-12 Cr ve Ni içeren paslanmaz çeliklerin işlenebilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla uygun açılarda bilenen HSS kaba talaş kalemleri ile çeşitli kesme hızlarında talaş kaldırma işlemleri yapılmış ve kalem ömürleri tespit edilmiştir. Takım aşınma miktarları ölçülmüş ve aşman kalem yüzeylerinin fotoğrafları çekilmiştir. Numunelerin sertlikleri ölçülmüş mikro yapılan fotoğraf çekilerek tespit edilmiştir. Bu çalışmanın birinci kısmında işlenebilirlik hakkında genel bilgiler ve bazı malzemelerin işlenebilirlik değerleri hakkında tablo verilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde işlenebilirlik test yöntemleri, kesici takımlar hakkında genel bilgiler, kesici takımların test yöntemleri ve kesici takımlarda meydana gelen başlıca hata mekanizmaları hakkında bilgiler sunulmuştur. Dördüncü bölümde Taylor'ın takım aşınması deneyi geniş ve detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Beşinci bölümde paslanmaz çelikler ve işlenebilirlikleri, işlenebilirlik katkı maddeleri olan sülfür, selenyum, telleryum, kurşun ve bizmut, fosfor hakkında bilgi verilmiştir. Bundan sonra deneysel çalışmalara yer verilerek deney sonuçlan ve tartışılmasına geçilmiş ve genel bir değerlendirme yapılarak öneriler sunulmuştur..,#*', Anahtar Kelimeler: İşlenebilirlik, Paslanmaz Çelik, Krom ve Nikelli Çelikler
The Investigation of chip removal machinability of high Cr and Ni stainless steels with Mn and Si additive
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering