PES ANSERİN BURSİTİ OLAN DİZ OSTEOARTRİTLİ HASTALARDA LAZER İLE ULTRASON TEDAVİLERİNİN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - GÜÇER, TÜLÜN KAYA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Osteoartrit, eklem kıkırdağında kayıp, periartiküler kemikde yeniden şekillenmeyle karakterize sıklıkla diz eklemini tutan kronik dejeneratif bir hastalıktır. Tibianın proksimal medial kısmında sartorius, gracilis, semitendinosus kaslarının birleşik tendonunun altındaki bursanın inflamasyonuna pes anserin bursit denir, sıklıkla osteoartritle ilişkilidir. Bu çalışmada pes anserin bursitli diz osteoartrit hastalarında, lazer ve ultrason tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya alınan 40 hasta, randomize olarak 2 gruba ayrıldı. 1. gruba TENS, egzersiz, lazer tedavisi, 2. gruba TENS, egzersiz, ultrason tedavisi 10 seans uygulandı. Hastalar tedavi öncesi ve bitiminde 3 metre, 15 metre kalk ve yürü testi, 100 metre yürüme zamanı, diz EHA ölçümü, WOMAC indeksi, Lequesne diz osteoartrit indeksi kullanılarak değerlendirildi. Hastaların ağrı, uyku durumu, hastanın kendisini ve hekimin hastayı global değerlendirmesinde VAS kullanıldı.Her 2 grupta 3 metre, 15 metre kalk ve yürü testi, 100 metre yürüme zamanı, WOMAC, Lequesne indekslerinde, diz fleksiyon ölçümünde tedavi sonrasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlendi. Hastaların ağrı, uyku, hastanın kendisini ve hekimin hastayı global değerlendirmesi parametrelerinde ultrason grubunda tedavi sonrasında anlamlı düzelme görülmezken lazer grubunda ağrı, uyku durumunda düzelme görüldü. Tüm parametreler tedavi öncesi ve sonrasında gruplar arasında karşılaştırıldığında tedavi sonrasında gruplar arasında hiç birisinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı.Sonuç olarak çalışmamızda, lazer tedavisinde daha fazla olmakla birlikte her 2 tedavinin de tedavi sonrasında anlamlı düzelmeler sağladığını, ancak istatistiksel olarak birbirlerine üstünlüklerinin olmadığını bulduk. Tarayabildiğimiz kadarıyla bu çalışmanın pes anserin bursitli diz osteoartrit hastalarında lazer ve ultrason tedavilerinin karşılaştırıldığı ilk çalışma olduğunu düşünmekteyiz. Klinisyenin tercihine ve hastanın durumuna göre bu tedavi modalitelerinin tek veya kombine olarak kullanılabileceği fikrindeyiz.Anahtar kelimeler: Osteoartrit, diz osteoartriti, pes anserin bursit, lazer, ultrason.

Osteoarthritis which affects mostly knee joint is a chronic degenerative disease characterized by joint cartilage loss, periarticular bone remodelling. The inflammation of the bursa under the common tendon of sartorius, gracilis, semitendinosus muscles at the proximal medial side of tibia is called as pes anserine bursitis, often associated with osteoarthritis. In this study, it is aimed to compare the effectiveness of laser and ultrasound treatments in patients with knee osteoarthritis and pes anserine bursitis.The 40 patients who are taken to the study randomly divided into 2 groups. TENS, exercise, laser treatments were performed to the first group, TENS, exercise, ultrasound treatments were performed to the second group for 10 sessions.Patients were evaluated by using 3 meters, 15 meters get up and go test, 100 meters walking time, knee ROM measurement, WOMAC index, Lequesne knee osteoarthritis index before treatment and at the end of the treatment. VAS used to assess patients? pain status, sleeping status, patient global self-assesment and physician global assesment of patient.Statistically significant changes were observed in 3 meters, 15 meters get up and go test, 100 meters walking time, WOMAC index, Lequesne index, knee flexion measurements in both groups after treatment. While there were no significant improvements at patients? pain, sleep, patient global self-assessment and physician global assesment of patient parameters in ultrasound group after treatment, laser group showed improvement in pain and sleep status after treatment. When all parameters were compared between groups before and after treatment, there were no statistically significant difference between groups after treatment.As a result, in our study we found that both of the 2 treatments provided significant improvements after therapy although the laser treatment was more effective, but there was no statistically superiority to each other. As far as we investigated we think that this is the first study comparing laser and ultrasound treatments in patients with knee osteoarthritis and pes anserine bursitis. According to preferences of the clinician and patient?s status, we believe that these treatment modalities can be used alone or in combination.Key Words: Osteoarthritis, knee osteoarthritis, pes anserine bursitis, laser, ultrasound.
Comparıson of the effectıveness of laser and ultrasound treatments ın patıents wıth knee osteoarthrıtıs and pes anserıne bursıtıs
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon