Homojen Olmayan Varyans Varsayımı Altında Ortalamaların Eşitliği için Brown-Forsythe ve Welch İstatistiklerinin Mısır Verimi Örneğine Uygulanması - Taysı, Mehmet Reşit; Çelik, Şenol (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada varyanslar homojen olmadığı durumlarda F testinin kullanılmasının uygun olmamasından dolayı Brown-Forsythe ve Welch testlerinin mısırın tane, hasıl ve silajlık kullanımına uygulanması amaçlanmıştır. Türkiye'de mısır kullanım alanlarınagöre verim farklığınınanalizi için F testi düşünülmüştür. Ancak bu testi yapmak için gerekli varsayımlar sağlanmadığı için Brown-Forsythe ve Welch test istatistikleri uygulanmıştır. Uygulama sonucunda, mısır çeşitleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli (p<0,01) çıkmıştır. Tamhane çoklu karşılaştırma testine göre dane, hasıl ve silajlık mısır kullanımınıntümü arasında verim farklılıkları önemli bulunmuştur.  Varyansların homojen olmadığı durumda F testi yerine Brown-Forsythe ve Welch testlerinin alternatif yöntemler olarak kullanılabileceği ve tarımda uygulamalarının faydalı sonuçlar vereceği tahmin edilmektedir. Sonuç olarak varyanslar homojen olmadığında ve diğer varsayımlar sağlanmadığında Brown-Forsythe ve Welch testleri F testi yerine kullanılan alternatif yöntemlerdir. Çoklu karşılaştırma testlerinde de varsayımlar sağlanmadığında Tamhane T2, Dunnett T3, Games-Howell ve Dunnett C testlerinin kullanılması daha uygun görülmüştür.